В Москва почитат жертвите на сталинските репресии

4528
В Москва почитат жертвите на сталинските репресии

В Москва днес почитат паметта на жертвите на сталинските репресии. Пред паметника, който се намира непосредствено до сградата на бившия КГБ, ще бъдат произнесени имената на разстреляните през 30-те години на миналия век. Акцията е под наслов "Връщане на имената", предаде БНР.

"Волков Платон Иванович, мой баща, разстрелян през 1936 година в подземията на ГКБ, зет на Троцки. Вечна му памет". Така през целия ден от 10 сутринта в продължение на 12 часа ще бъдат прочетени имената на хилядите жертви на сталинските репресии в Москва.

Руснаци потрошиха гей бар в Москва

Четирима души бяха ранени в гей бар в центъра на Москва, където двайсетина маскирани мъже нахлуха и нападнаха клиентите на заведението,...

По данни на правозащитната организация "Мемориал", само през 1937- 1938 г. в руската столица са били разстреляни над 30 хиляди души. Акцията в тяхна памет се провежда край мемориала "Соловецки камък". Голямото парче гранит е доставено тук през 1991 година от едноименния лагер.

В годините на Големия терор и масовите чистки по политически причини са били осъдени над 52 милиона души, 6 милиона са били депортирани в лагери, а един милион са били разстреляни.

Днешната акция в памет на жертвите на сталинските репресии се излъчва на живо в интернет на страницата на организацията "Мемориал".

Редактор: Десислава Ушатова

Пуси Райът стават търговска марка в Русия

Компания, близка до адвокатите на руските пънкарки от Пуси Райът, осъдени на две години затвор за хулиганство, опитва да получи изклю...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com