В отложената реч на Камерън: Великобритания може да излезе от ЕС

6364
В отложената реч на Камерън: Великобритания може да излезе от ЕС

Великобритания може да "свърне" към излизане от ЕС, ако той не се реформира, трябваше да заяви днес в Амстердам британският премиер Дейвид Камерън в реч за Европа, която беше отложена заради заложническата криза в Алжир, предаде БГНЕС.

В откъси от речта, публикувани от Даунинг Стрийт, Дейвид Камерън счита, че има три предизвикателства пред ЕС - освен кризата в еврозоната и липсата на конкурентоспособност спрямо бурно развиващите се страни, "има бездна между ЕС и неговите граждани, която се разширява по зрелищен начин в последните години".

Тази "липса на демократична легитимност и сплотеност се чувства по особено силен начин във Великобритания", допълва британският премиер, изправен пред нарастване на евроскептицизма в собствения си лагер и в страната си. "Ако не се преборим с тези предизвикателства, има опасност Европа да се провали и британците да свърнат към излизане", предупреди консервативният премиер.

"Не искам това да се случи. Искам ЕС да бъде успех и за отношения между Великобритания и ЕС, които да ни държат вътре в съюза", заяви Камерън, който е притиснат от британските бизнес среди, европейските си партньори и САЩ да не маргинализира страната си. В очакване на ключовата реч, която от лятото беше отлагана многократно, редица британски медии изпратиха журналисти в Амстердам. Но едва стъпили в холандската столица, те научиха за отлагането на речта, за която нова дата и ново място ще бъдат обявени от Даунинг Стрийт "в подходящ момент".

В откъсите от речта не се съдържа очакваното съобщение за организирането на референдум по новите условия на отношенията между Великобритания и ЕС, по които преди това ще бъдат проведени предварителни преговори. "Хората са все по-недоволни, че вземаните все по-далеч от тях решения влошават стандарта им на живот заради наложените строги ограничения или посвещаването на данъците им на спасителни планове за страни, намиращи се на другия край на континента. И ние, разбира се, виждаме това недоволство да се изразява по отчетлив начин във Великобритания. Европейските ръководители са длъжни да чуят тези безпокойства. А ние сме длъжни да им отговорим", смята Дейвид Камерън.

Редактор: Десислава Ушатова

Предупреждения към Камерън да не тласка Великобритания към "изхода" на ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън бе изправен пред нови предупреждения както от правителството, така и от опозицията, в навечерието на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com