Вашингтон към Пхенян: Не правете ядрен опит!

4592
Вашингтон към Пхенян: Не правете ядрен опит!

Поради засилващите се съмнения, че Северна Корея скоро може да извърши ядрен опит, Вашингтон предупреди Пхенян да се въздържа от "провокативни действия". Помощник държавният секретар за Източна Азия Кърт Кембъл е в Сеул за срещи с политическия елит на Южна Корея, съобщи БГНЕС.

През декември 2012 г. затъналата в беднотия, но разполагаща с ядрено оръжие Северна Корея извърши успешен опит с балистична ракета с голям обсег, с което предизвика вълна от загриженост по света. Пхенян твърдеше, че става дума за научна мисия, целяща извеждане на сателит в околоземна орбита. По-голяма част от света обаче е на мнение, че всъщност е била изстреляна балистична ракета.

Ако е така Пхенян е нарушил резолюциите на ООН, наложени след ядрените опити на КНДР от 2006 и 2009 г. И двата ядрени опита бяха предшествани от тестове на ракети с голям обсег на действие. Специалисти от института САЩ-Корея към университета "Джон Хопкинс" твърдят, че Пхенян е в състояние да извърши ядрен тест в рамките на две седмици след отстраняване на щетите от теста на ракетата.

Според Кембъл в Съвета за сигурност на ООН течал оживен дебат как да бъде наказан Пхенян заради извършения през декември тест на ракета.

Безработицата в САЩ пак тръгна нагоре

Новите заявления за обезщетения при безработица достигнаха 388 хиляди през последната седмица. Това гласят данните на министерството ...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com