Ватикана подкрепя Монти

9269
Ватикана подкрепя Монти

Ватикана изрази подкрепата си за Марио Монти като потенциален нов премиер на Италия и се разграничава от затъналия в безброй скандали Силвио Берлускони преди изборите в края на февруари, предаде БГНЕС.

Вестникът на Светия престол "Осерваторе романо" коментира призива на Монти към италианците да се възродят и за обновяване на политиката като "призив за преоткриване на благородното значение на политиката". Римокатолическата църква, която е влиятелен играч на италианската политическа сцена преди подкрепяше Берлускони, но се отдръпна от него след поредицата от секс-скандали, в които името му беше замесено.

"Правителствата на Берлускони могат да бъдат характеризирани с нивото си на бездействие", пише в. "Авенире", издание на италианската епископска конференция. Кардинал Анджело Баняско, ръководител на епископската конференция предупреди в началото на декември, че Италия не може да си позволи да бъде пропиляна годината на реформи, извършени при управлението на Монти. Светият престол подкрепяше Берлускони близо 2 десетилетия, тъй като той обещаваше да блокира редица закони, срещу които беше църквата, вкл. този за еднополовите бракове.

"От миналата година църквата търси алтернатива на Берлускони", твърди експертът по Ватикана Марко Полити. И изглежда я намери в лицето на Монти, който с решението си пак да бъде премиер може да унищожи Берлускони политически. "Монти не е католик в политиката. Ватикана го подкрепя, защото е сериозен", твърди Марко Тосати, експерт по въпросите на Ватикана във в. "Стампа".

Редактор: Десислава Ушатова

Монти не възнамерява да участва в изборите

Италианският премиер Марио Монти съобщи, че няма да се кандидатира за нов мандат начело на третата по сила икономика в Европа, предаде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com