Ватикана собственик на тайна империя от имоти с пари от Мусолини

18931
Ватикана собственик на тайна империя от имоти с пари от Мусолини

Малко туристи, минаващи през Лондон, биха си помислили, че сградата на луксозната марка Булгари на улица Ню Бонд има нещо общо с папата. Нито пък близката сграда на инвестиционната банка Алтиъм Кепитъл на ъгъла на площад Сейнт Джеймс и Пол Мол.

Но тези офис сгради в едни от най-скъпите квартали на Лондон са част от изненадваща тайна империя от недвижими имоти, притежавана от Ватикана, пише британският в. "Гардиън". Зад скрита офшорна компания международното портфолио на църквата се разраства с течение на годините с пари, които първоначално били предоставени от Мусолини в замяна на папско признаване на фашисткия режим в Италия през 1929 г.

От тогава международната стойност на парите от Мусолини се увеличила и вече надхвърля 500 милиона паунда. През 2006 г. в разгара на кризата на пазара на недвижимите имоти Ватикана платила 15 милиона паунда за инвестиционната банка на площад Сейнт Джеймс. Освен това Църквата притежава имот на улица Ню Бонд и в Ковънтри. Тя е собственик и на апартаменти в Париж и в Швейцария.

Изненадващо за мнозина е дългото време, в което Ватикана пази тайната за милионите на Мусолини. Сградата на площад Сейнт Джеймс била купена от компания, наречена Бритиш Гролукс Инвестмънтс, която държи и други имоти във Великобритания. Регистрите в британската Камарата на дружествата не разкриват истинския собственик на компанията. В тях не се споменава и името на Ватикана.

Изследване на стари архиви обаче разкрило истината. Бритиш Гролукс Инвестмънс наследила цялото си портфолио с недвижими имоти след реорганизация през 1999 г. от две предходни компании, наречени Бритиш Гролукс и Чейлсмор Истейтс. Акциите в тези компании били собственост на компания на адреса на банка Джей Пи Морган в Ню Йорк. Върховният контрол се упражнявал от швейцарската компания Профима.

Британски архиви от времето на войната потвърждават, че това е холдингова компания на Ватикана, обвинявана по онова време в "дейност срещу интересите на съюзниците". Парите на Мусолини били изключително важни за финансите на Ватикана. "Сега папството е финансово осигурено. То никога вече няма да е бедно", пише историкът Джон Полард в книгата си "Пари и възход на съвременното папство".

Инвестициите на Мусолини във Великобритания в момента са контролирани заедно с другите европейски активи от представителя на папството в Рим Паоло Менини, който в действителност е банкерът на папата. Той оглавява специална агенция във Ватикана, който управлява т. нар. "имущество на Светия престол". Според доклад от миналата година на Съвета на Европа за финансовия контрол на Ватикана активите на агенцията на Менини сега надхвърлят 680 милиона евро.

Редактор: Десислава Ушатова

Ватикана е загрижен от настъплението на радикалния ислям в Албания

Ватикана е сериозно загрижен от настъплението на радикалния ислям в Албания. Това твърди уебпорталът "Шкиптария", позовавайки се на из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com