Венецуела ще приеме Сноудън, ако той поиска

11274
Венецуела ще приеме Сноудън, ако той поиска

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че е страната му почти сигурно би дала политическо убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, ако той поиска това, предаде БГНЕС.

"Ако той поиска убежище, ние ще го обмислим и почти сигурно ще му го дадем, тъй като политическото убежище е международна правозащитна институция за защита на преследваните", каза Мадуро на политически митинг в централна Венецуела.

"Запитвали ли сте се какво е направил този младеж? Той разкри много деликатната тайна, че САЩ шпионират всички", каза Мадуро. "Сега САЩ предупреждават света, че никой не трябва да приема Сноудън", каза още венецуелският президент.

САЩ отново моли Русия да й предаде Сноудън

Американските власти се силно се надяват Русия да им предаде бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, заяви говорителят на Държавния деп...

В същото време еквадорското правителство отрече да е предоставяло на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, които се издирва от САЩ, документ, позволил му да пътува от Хонконг до Русия.

"Това не е вярно. Нито паспорт, нито какъвто и да е документ му е издаван от което и да е било еквадорско консулство", каза и.д. министър на външните работи на Еквадор Гало Галарса. Това противоречи на твърденията на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, на когото Еквадор даде политическо убежище.

Асандж, който се намира от една година в посолството на Еквадор в Лондон и не може да го напусне без риск да бъде предаден от британските власти на Швеция, която иска да го съди за сексуално посегателство. Той се опасява, че шведските власти могат да го екстрадират в САЩ, където да бъде съден за шпионаж. "За да напусне Хонконг Сноудън, получи от еквадорското правителство транзитни документи на бежанец", каза Асандж на телефонна пресконференция.

В момента Сноудън с намира в транзитна зона на руското летище Шереметиево. САЩ анулираха паспорта му и го обвиниха в шпионаж. Те искат неговото екстрадиране. Сноудън поиска политическо убежище в Исландия и Еквадор, но разглеждането на такава молба и отговорът могат да отнемат седмици.

Еквадор даде статут на бежанец на Сноудън

Едуард Сноудън вече има документи за бежанец, издадени от Еквадор, предаде Интерфакс, цитиран от Стандарт нюз. Сноудън ще трябва да пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com