Водните битки на Турция

18737
Водните битки на Турция

Турция има нова цел: до 2023-та, точно за 100-ния рожден ден на Републиката, тя иска да се нареди сред десетте най-развити индустриални държави в света. А за това са й нужни нови ВЕЦ-ове на Черно море. И то цели 4000!

През последните няколко години Турция е страната в Г-20 с най-бързо развиваща се икономика след Китай. Нуждите на страната от електроенергия са огромни и ще нарастват. Затова през следващите 10 години на турското Черноморие трябва да бъдат посторени до 4 хиляди нови малки и средни водноелектрически централи.

Хайдар Кочакер, директор на държавната компания, стопанисваща турските ВЕЦ-ове, успокоява хората от засегнатите райони: "Представете си една река с построени на нея 20 електрически централи. Това означава 20 язовира, които ще бъдат оформени като места за отдих и почивка. Хората винаги са негативно настроени към промените. Разбирам ги напълно. Но ако те бъдат преместени в други райони докато всичко бъде изградено, и след това се върнат обратно, сигурен съм, че ще бъдат възхитени от новата среда", казва Кочакер.

В Третия свят, край Темза

Източноевропейците вече са 13 на сто от лондонското население, а всеки трети "столичанин" не е роден на Острова. Проблемите на Лондон ...

Кошмар от жици и бетон

В съзнанието на местните хора оживява съвсем друга картина. Много от тях имат ясна представа за апокалипсиса: система от безброй тръби, тунели, чудовищни каменоломни и гори от електрически стълбове.

Да, страната се нуждае от нови енергийни източници, но съществуват и алтернативни варианти за добив на енергия, убеден е 47-годишният инженер Асъм Кутлу: "В Турция обикновено първо унищожаваме природата, а след това се сещаме за нея и започваме да наливаме огромни средства, за да я възстановим. Често това ни струва повече отколкото печелим от съответния проект. В случая говорим за уникална природа. Непременно трява да я запазим", казва Кутлу.

В Североизточна Турция, където трябва да бъдат построени новите мощности, местното население отглежда чай. Високата влажност в региона благоприятства отглеждането на чаените култури. С основание местните хора се опасяват, че проектът за новите ВЕЦ-ове ще унищожи поминъка им и ще доведе до промяна в регионалните климатични условия.

Италия: Да "убиеш" политик

"Той трябва да умре!", "Дано й отвлекат децата!" или пък "Да му *** *******!" - в италианското онлайн-пространство подобни псувни, оби...

ВЕЦ-овете - благословия за природата?

Мащабният проект предвижда улавянето на водите на стотици реки и планински потоци. До този момент са издадени над 1 600 отделни строителни разрешения, на 240 обекта машините вече работят. Привържениците на проекта го рекламират така: "Става въпрос за екологично чиста енергия без отровни газове или радиоактивни отпадъци." А това звучи примамливо, нали?

Не, казват тези, които се застъпват за запазване на природата. Те изтъкват, че 18 на сто от произведената електроенергия се губи заради остарялата електропроводна мрежа в страната. Много турци не знаят какво е да се пести електричество. Противниците на проекта се страхуват не само от унищожаване на природата, но и от това, че ще им бъдат отнети реките. Много скоро водата ще се превърне в един от най-ценните природни ресурси, казват те.

В района на Фъндъклъ, близо до границата с Грузия, местното население оказва серизона съпротива. Гражданската инициатива вече дава резултати - районът ще бъде изваден от плановете по новия проект. На много други места обаче багерите вече копаят. Последната надежда на хората е в правосъдието, но управляващите променят законите в крачка - постоянно се измислят нови правила, а фирмите-изпълнители сменят имената си, което създава допълнителни юридически проблеми. В същото време строителните работи напредват...

Призраците на миналото маршируват из Украйна

Авторитарното управление в Украйна тласна народа в обятията на крайни националисти и екстремисти. Те се радват на голямо одобрение в ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com