Все повече бедни гърци

10301
Все повече бедни гърци

Нараства броят на гърците, които се намират под прага на бедността. Това показват данните на националната статистическа служба ЕЛСТАТ, цитирани от телевизия "Антена", предаде БГНЕС.

През 2010 г., когато Атина сключва първия заем с международните кредитори, 16,3% от нейното население е живяло под прага на бедността. Една година по-късно техният брой вече е достигнал 22,9%.

Изследването показва също така, че ситуацията ще продължи да се влошава в страната. Това се подкрепя от данните за бързо нарастващата безработица. Ако преди кризата с дълга тя е била само 7,6%, то днес тя достига 26%.

Най-засегнати от бедността са инвалидите, безработните, хора с тежки заболявания и живеещите в планинските и малцинствени региони на страната.

Според прогнози на „Морган Станли” икономиката на Гърция няма да се върне към растеж през 2014 година, а отново ще бъде в рецесия, като БВП на страната ще се свие с 1%, пише вестник „Катимерини”.

Самарас при Меркел: Гърците правят "огромни саможертви"

Премиерът на Гърция Андонис Самарас увери германския канцлер Ангела Меркел, че гръцките граждани правят „огромни саможертви&rdquo...

Тези прогнози са в разрез с положителните очаквания в доклада на Европейската комисия, който бе представен през декември 2012 година. Правителството в Атина също планира икономиката да се върне към растеж през следващата година.

Преди Гърция да навлезе в шестата си година на рецесия финансовият министър Янис Стурнарас заяви, че икономическото възстановяване ще започне в края на 2013 година. Неговото мнение се споделя от редица международни експерти. Но от „Морган Станли” са по-песимистични. Според американската банка гръцкият дългов товар остава прекалено голям.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com