Възходът на "Хизбулла" в Африка

10498
Възходът на "Хизбулла" в Африка

След като в понеделник трима ливанци в Нигерия признаха, че са били обучавани от ливанското шиитско движение „Хизбулла”, като са придобили достатъчно боеприпаси, за да поведат война, укрепяването на шиитската група в Африка поднови интереса към контратерористичните стратегии.

Според нигерийската прокуратура тримата са имали достатъчно оръжия, от противопехотни мини до автомати Калашников и противотанкови оръдия, за да „поведат гражданска война”. След ареста на тримата през май нигерийските сили за сигурност обявиха, че задържаните са планирали атаки срещу местни израелски и американски институции.

В опит да се неутрализира заплахата, идваща от „Хизбулла”, прокуратурата повдигна обвинения за тероризъм. Нещо повече, нигерийските власти официално обявиха военното крило на ливанското движение за терористична организация, което е прецедент, тъй като нито една африканска страната досега не е поставила „Хизбулла” в списъка си с терористични групи.

В Нигерия залогът е изключително висок. Навлизането на „Хизбулла” на континента накара американски и африкански служби за борба с тероризма да засилят вниманието си и да наложат санкции. През юни финансовото министерство на САЩ предприе мерки срещу четирима членове на „Хизбулла”, които са заподозрени за наркотрафик в Сиера Леоне, Сенегал, Кот д’Ивоар и Гамбия.

Фактът, че „Хизбулла” използва Западна Африка за стартова площадка за наркотрафика си към Европа, може да има отражение върху европейските решения за ограничаване на финансирането на групата. В края на юли външните министри от ЕС трябва да решат дали военното крило на ливанското движение да бъде наредено сред терористичните групировки. Все още не се знае дали ролята на „Хизбулла” в търговията с наркотици, която помага на терористичните й дейности, ще окаже влияние в процеса по вземане на решението.

Според Дауит Джорджис, експерт за дейностите на „Хизбулла” и Иран в Африка, африканските правителства са наясно, че „справянето с Иран и „Хизбулла” е мъчна работа. Иранският износ към Субсахарска Африка достигна рекордните 3,9 милиарда долара през 2011 година, след което спадна до 1,8 милиарда долара през миналата година”. Иран покровителства „Хизбулла” и остава нейният основен финансов и идеологически спонсор в света. Накратко, иранският режим е неделим от „Хизбулла”.

Джорджис добавя, че в някои части на Африка Иран е приеман като заплаха за сигурността, защото „поддържа връзки и подкрепя терористите, както и незаконната търговия с оръжия и наркотрафика”. „Тези страни, които продължават да приемат „Хизбулла” и Иран, са или корумпирани, или дължат оцеляването си на тяхната военна подкрепа”, казва още експертът. Полицията и службите за контрол на товарните превози в Западна Африка са слаби, което обяснява присъствието на „Хизбулла” в тези страни.

През май двама иранци бяха признати за виновни за планиране на атаки срещу израелски, британски и американски цели. Мъжете бяха арестувани с 15 килограма експлозиви в Найроби. Според кенийската полиция за борба с тероризма заподозрените са били част от широка мрежа в страната, която е била предназначена да извършва бомбени атентати срещу правителствени сгради, събирания на хора и чуждестранни институции.

Според Джорджис повечето африкански страни са гласували за всичките резолюции на ООН, в които бяха предлагани санкции срещу Иран. „Има едно усещане, че усилията на Иран да привлече политическа подкрепа и сигурни пазари за стоките си не са били ползотворни”, казва той. Предишният президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад инвестира много време в Африка, включително за визити в Нигер, Бенин и Гана. Посещението му в Найроби предизвика неодобрение, защото страната е четвъртият най-голям производител на уран в света, а Иран има нужда от него, за да продължи незаконната си програма за обогатяване.

Въпреки това визитата не успя да трогне всички африкански страни. След като Нигерия иззе ирански оръжия в пристанището на Лагос през 2010 година, Гамбия сложи край на дипломатическите си връзки с Иран. Причината бе, че именно тя бе дестинация за оръжейните доставки.

Нигерия ще продължи да бъде убежище за дейността на Иран и „Хизбулла”, и то най-вече защото страната е дом на Шейх Закзаки – поддръжник на шиитската идеология, която лежи в основата на иранската революция, и влиятелен мюсюлмански лидер в Нигерия. В офиса му има снимка на основателя на Ислямската република Иран, аятолах Хаменей.

Остава въпросът дали африканските страни ще последват увеличаващия се списък от държави, които или са забранили „Хизбулла”, или са наложили забрана върху финансовите транзакции на групата.

Източник: Джерусалем пост

ЕС отново не постигна съгласие за включването на "Хизбулла" в черния списък

В сряда британското искане за включването на въоръженото крило на „Хизбулла” в европейския списък на терористичните организ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com