Забрадката пали белгийските страсти

7784
Забрадката пали белгийските страсти

Без мюсюлмански забрадки в училище! Спорът в Белгия се разгоря след като още няколко училища в Брюксел забраниха носенето на забрадки. Забраната е взривоопасна, тъй като в Брюксел 40 на сто от населението е мюсюлманско.

Часовете са свършили и Ханане си тръгва от училище. 21-годишната мюсюлманка е последна година в католическо училище в центъра на Брюксел. Заниманията тя посещава винаги със забрадка на главата. "В училище ни е позволено да носим забрадка, това никога не е било проблем."

Ханане е родена в Либия, но израства в Мароко и по-късно пристига в Белгия заедно със семейството си. Тази година тя завършва професионалното си обучение. За нея мюсюлманската забрадка е символ на религията й. В католическото училище, което посещава, забрадките не са забранени, и се разглеждат като част от тоалета на момичетата.

Какво ни чака след 100 години?

Нищо добро не ни чака - така може да се обобщят прогнозите на германските журналисти Андреас Ринке и Кристиян Швегерл. В книгата си "...

Забрадки долу!

Според отговарящата за образователната политика в брюкселския район Ixelles, в който живеят много мигранти, Маринет дьо Кльод: "В страна като Белгия, която е идеологически неутрална държава, религиозните символи не трябва да се виждат, което се отнася също и за забрадките за глава".

В Ixelles забраната за носене на забрадки в училище е въведена преди 8 години и важи за всички училища в района. Поради същата причина представителите на индийското малцинство сикхи, на които религията им забранява да си подстригват косите, също са длъжни да правят компромиси, както и да носят по-малки тюрбани. Какво се случва когато учениците нарушават правилата, обяснява Маринет дьо Кльод: "Викаме на разговор родителите, и ако те настояват, децата им да продължат да носят религиозни символи, ги молим да си намерят друго училище."

Вкусът няма нищо общо с правото

Щурият празник на норвежките абитуриенти

Първо удоволствието, после работата - в Норвегия абитуриентите празнуват още преди да са положили матура. Много от тях харчат за праз...

Проблемът е, че все по-малко училища приемат такива ученици. В Брюксел те са само 4 на брой. Затова и родителите, които държат децата им да носят забрадки, ги записват в едно от тези 4 училища. През последните години в Белгия постепенно се наложи една обща линия по отношение на мюсюлманските забрадки - да бъде забранено носенето им в училище. Последните 4 училища, които все още позволяват това, използват някои бели петна в законодателството, позволявайки им да тълкуват различно училищните разпоредби. Белгийският правозащитник и юрист Мехмет Сайгин твърди, че забраната представлява нарушение на основните човешки права:

"Трябва да правим ясно разграничение между вкус и право. Всеки един политик-демократ трябва да защитава правото на онези, които искат да носят забрадка." Дебатът за носенето на мюсюлмански забрадки в училище вероятно ще се разгори допълнително преди местните избори в Белгия през октомври. Дотогава Ханане ще се е дипломирала. Но в случай, че забраната стигне и до нейното католическо училище, по-младите й съученички ще са принудени да се съобразят с нея.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com