Задлъжнял японски град продава името си

4713
Задлъжнял японски град продава името си

Затънал в дългове японски град предлага да се прекръсти на името на човека, който предложи най-голяма сума за спасяването му, съобщи официален източник, предаде БГНЕС.

Градът в западната префектура Осака, който сега се нарича Изумисано, дължи на кредиторите си над 100 милиарда йени (1,25 милиарда долара), съобщи официален източник и допълни, че близкото международно летище Кансай е отчасти причина за натрупаните задължения.

"Градът похарчи много пари за строежа на пътища и друга инфраструктура, защото летището беше построено на това сравнително отдалечено място", заяви представителят, пожелал да остане анонимен. "Кметът смята, че властите в града трябва да потърсят нови начини за извличане на печалба", допълни той.

Град Изумисано, който е известен главно с индустрията си за производство на кърпи и близостта на летището, търси спонсор, готов да предостави поне един милиард йени. Той трябва да подпише и десетгодишен договор, заявяващ връзката му с града, например като премести централата на компанията си в него.

Властите обявиха плана още през юни, но той не привлякъл кандидати, съобщи представителят и допълни, че до момента мнозинството запитвания са получени от жители на града с население от 103 000 души, които не били доволни от идеята. "Те казват, че името на града е неговата история и не е нещо, което можеш да купиш или да продадеш", отбеляза представителят.

Много японски градове са затънали в огромни дългове след десетилетия на осъществяване на инфраструктурни проекти, някои от които със съмнителна стойност. Бързо застаряващото население означава нарастване на броя на пенсионерите, които трябва да бъдат подкрепяни от намаляващата работна ръка и понижени данъци.

Наддаванията за ново име на град Изумисано ще бъдат приемани до 30 ноември, съобщи представителят на местните власти.

Продължава изтичането на радиация от АЕЦ "Фукушима"?

Възможно е да продължава да изтича радиация от японската атомна централа „Фукушима". Това сочат данните от високите нива на ради...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com