Започва най-знаковото дело срещу китайски комунистически деец

6278
Започва най-знаковото дело срещу китайски комунистически деец

Днес, в източния китайски град Цинан, започна шумният съдебен процес срещу Бо Силай - бивш високопоставен функционер в Китайската комунистическа партия. Той ще бъде съден за корупция, отклоняване на средства и злоупотреба с власт. Това е най-политизираното дело в Китай за последните над 30 години, информира Нова телевизия.

64-годишният Силай не е виждан на публично място от вече 17 месеца, като остава неясно къде е държан през това време. Не е ясно и колко време ще трае сегашният съдебен процес, но според експерти той ще приключи до два дни.

В Китай 10 души направиха опит за масово самоубийство

Десет китайци са опитали да се самоубият едновременно в Пекин чрез приемане на пестиците, съобщават местните медии, цитирани от БТВ. Пр...

Бо Силай е известен като икономически реформатор - в периода 2004 - 2007 година той е министър на търговията на Поднебесната империя и успява да вкара Китай в Световната търговска организация (СТО).

Очакваше се той да направи още по-голяма стъпка нагоре и да влезе в Постоянния комитет на Политбюро, преди да избухна скандалът през февруари 2012. Тогава началникът на полицията в мегаполиса Чунцин и негова дясна ръка избяга в американското консулство, а самият Бо Силай беше изключен от Китайската комунистическа партия и свален от постовете. Обвиненията срещу него бяха свързани с делото за убийство срещу съпругата му Гу Кайлай, която беше осъдена миналата година за смъртта на британеца Нийл Хейууд.

Според обвинението Кайлай е отровила Хейууд, тъй като той е заплашил да разкрие, че тя прехвърля пари в чужбина. Хейууд е трябвало да посредничи в сделката, но е поискал по-висока комисионна, а Калай не се е съгласила. Остават подозренията, че става въпрос за точене на държавни пари със знанието на Бо Силай.

 

Политиката "едно дете" - пречка пред китайската икономика

Страхът за бъдещето на Поднебесната ще принуди китайските власти да се откажат през 2014 г. от политиката "едно дете в семейството", ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com