Заради "Южен поток" в Сърбия наблягат на руския език

10210
Заради "Южен поток" в Сърбия наблягат на руския език

Заради предстоящия строеж на газопровода "Южен поток", който ще мине и през сръбска територия, в Сърбия се отчита повишен интерес към изучаването на руски език, предаде ИТАР-ТАСС.

След разпадането на Югославия в началото на 90-те години популярността на руския при западните ни съседи спада, но сега, след решението за "Южен поток", езикът отново започва да печели точки сред ученици и студенти. Процесът е особено забележим в провинция Войводина, в северната част на Сърбия, през чиято територия преминава по-голямата част от газопровода, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Весна Фила. По думите й министерството „трябва спешно да намери начини да реши проблема с недостига на учители по руски език”.

Путин даде старт на "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от газопровода "Южен поток", предадоха ИТАР-ТАСС и ...

Освен руския, през последните години голям интерес се наблюдава и към китайския. Това се дължи на големия приток инвестиции, които идват от страната, пише агенция КРОСС.

През миналата година 2 500 ученика от 35 сръбски училища са започнали да учат експериментално китайски. Ако опитът обаче бъде признат за успешен, властите сериозно обмислят включването на езика към списъка с чужди езици, изучавани във всички средни училища в страната, който в момента включва  английски, френски, немски, руски, италиански, испански, гръцки.

Въпреки настъпилите промени, английският продължава уверено да води списъка на най-популярните чужди езици в страната. Около 90% от учениците в първи клас се спират на английския.

Редактор: Ивайло Петров

Украйна: Предлагат въвеждане на налог върху руския език

Украинската националистическа партия ВО „Свобода” предлага в Украйна да бъде въведен налог върху руския език, пише украинск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com