Защо гърците не искат да плащат данъци

11089
Защо гърците не искат да плащат данъци

Склонността на гърците да укриват данъци е пословична. Държавата отдавна се зарича, че ще изкорени този порок, но засега напредък няма. Ясно е защо: гърците просто не си дават сметка, че държавата - това са самите те.

Развитие все пак има - данъчната администрация вече е дигитализирана, а в периода между 2010 и 2012 г. са наложени санкции в размер на 12 милиарда евро. Десетки известни личности и дори един бивш министър са в затвора заради укрити данъци или корупция - нещо, което съвсем доскоро беше направо невъобразимо.

Но и данъчните инспектори би трябвало да се включат в битката с дяволския възел от дългове и корупция, смята гръцкият експерт Антонис Муцакис. Още повече, че дълбоката рецесия, в която Гърция се намира от 5 години, неизбежно се отразява и на размера на данъчните постъпления. "От 2008 г. насам повечето фирми отчитат сериозен спад и дори само поради това не могат повече да обслужват задълженията си", отбелязва Муцакис. Същевременно в последните години има увеличение на данъчното бреме, особено за малките предприятия. "Мисля, че на всички е ясно как постъпват хората, които не разполагат с достатъчно пари и са принудени да решават дали да дадат тези пари за данъци или за прехрана за семейството си", обяснява Муцакис.

Чехия: Нежеланите руснаци

От прегазването на Пражката пролет изминаха над 40 години. Въпреки това и днес руснаците си остават най-недолюбваната нация за чехите...

Търсят се "ловци"

От списъка на най-големите длъжници се вижда пределно ясно, че голяма част от тях са бивши печеливши фирми, които междувременно са обявили фалит. И най-вероятно от тях няма много какво да се вземе. От друга страна обаче рецесията не е единственото оправдание за стагниращите държавни приходи, тъй като и преди кризата ситуацията със събирането на данъците в Гърция съвсем не е била розова. Муцакис е убеден, че причините за това са много - от организационните недостатъци през остарелите структури до незаетите важни постове в администрацията.

"Откакто се говори за евентуални съкращения на пенсиите в рамките на бъдещата пенсионна реформа, все повече финансови служители се отправят в пенсия преждевременно, за да запазят размера на пенсиите си", казва Антонис Муцакис. Много често овакантените места си остават незаети, а ако все пак се намери заместник, то в повечето случаи става дума за млади хора, без достатъчно опит. А това е огромен недостатък, като се има предвид, че принципно би трябвало да се направи проверка на над 100 000 подозрителни преводи на суми в чужбина, наред с безбройните течащи дела за укриване на данъци. Всичко това е свързано с много работа, а на разположение са само около 1 000 контрольори в цялата страна.

Списъците на срама

Съкровището на Ирак

Ирак може скоро да доближи Саудитска Арабия по производство на петрол. Черното злато може да гарантира и мощ, и влияние. Но за увелич...

Списъците с длъжниците - т. нар. "Списъци на позора", които съдържат имената и сметките на провинилите се, съвсем не са малко. Единият от тях включва имената на гърци, които притежават банкови сметки в Швейцария, и е предоставен през 2010-та на бившия финансов министър Георгос Папаконстантину от френската му колежка Кристин Лагард, която днес управлява Международния валутен фонд. В друг списък пък влизат имената на 30 политици, забогатяли по необясним начин. Съществуват и немалко банкови данни за богати гърци, вложили милиардите си в недвижими имоти в Лондон.

Засега не е известно кои от обвиненията срещу тези хора отговарят на истината и кои - не. Но би било важно всички съмнителни моменти да се изяснят, за да могат гражданите да добият чувството, че държавата наистина се е заела да се пребори с "данъчните грешници", казва Муцакис. "В нашата държава хората често си казват: защо да плащам на държавата? Но нали държавата - това сме ние самите", възмущава се Муцакис.

Държавата би могла да изпълнява задълженията си само, ако гражданите плащат данъци. От друга страна обаче действителността е такава, че на гърците им е трудно да проумеят тази взаимовръзка, признава Муцакис и дава следните два примера: "За лечението в някоя държавна болница обичайно трябва да се даде подкуп. А ако децата се стремят към високи оценки в училище, трябва да им се вземе частен учител, който да ги подготви. Нещата си вървят все така и в даден момент хората логично си задават въпроса: а за какво плащаме данъци?"

Източник: Дойче веле

Корупцията съсипва Испания

17 автономни региона и градове в Испания са напълно банкрутирали. Ситуацията е повод все повече испанци да очакват от правителството ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com