Кметът на Приморско: Водата по нашето крайбрежие е кристално чиста

6765
Кметът на Приморско: Водата по нашето крайбрежие е кристално чиста
Снимка: община Приморско

С кмета на Приморско д-р Димитър Германов, който от 3 мандата е начело на общината, разговаряме за началото на летния туристически сезон, за медицинското и инфраструктурното му обезпечаване, за културните събития, на които ще станат свидетели туристите, за проектите на общината - сегашни и бъдещи.

Г-н Германов, с какви подобрения в инфраструктурата посрещнахте новия летен сезон в Приморско?

Ще говоря за община Приморско, не само за града. Основно изграждане на подземна инфраструктура, асфалтиране, тротоари, подмяна на детски и спортни съоръжения. Доста сериозна работа е свършена, инвестициите са сериозни и е видим ефектът от това, което сме направили. Идеята е да направим добра инфраструктура, която да се ползва в годините напред.

Строителството на жилищни и бизнес сгради изпреварва необходимостта от паркинги и те са винаги в недостиг, при вас каква е ситуацията?

Като навсякъде, за жалост. И много трудно този процес може да бъде контролиран. Ние сме намерили тук един приемлив вариант за плащане на паркоместа, които са прилежащи към съответната сграда. Засега що-годе върши работа, но е факт, че през последните години много от туристите идват с леки коли и поради тази причина е изключително силно натоварена инфраструктурата. Оказват се недостатъчни паркоместата, които имаме. На всяка от улиците, които реновираме, даваме възможност да бъдат изградени паркоместа. Това ни е целта, за да може когато туристът дойде, да има къде да паркира. 

Заработи ли новият спешен център?

Той фактически не е нов. Формата на стопанисване е различна. До този момент спешният център беше под формата на изнесен екип, а след решението на Министерството на здравеопазването беше създаден спешен център, който е под шапката на Министерството на здравеопазването. Към настоящия момент са назначени шофьорите към спешна медицинска помощ, които бяха към община Приморско. Очаква се да бъдат назначени допълнително медицински лица, които да поемат дейността.

Откъде ще дойдат лекари?

Това е ангажимент на ръководството на Спешния център. Търсят се медицински лица. Не е лесна работа. Не е задължително да са лекари или само лекари, в спешната помощ работят и медицински сестри, и фелдшери. 

Какви събития има планирани за забавление?

Много са. И в Приморско, и в Китен сцените през летния сезон са почти заети. Има събития от всякакъв характер - международни и фолклорни фестивали, концерти, тематични седмици. Черешката на тортата ще бъде ултра крос триатлона - спортно събитие, което ще е в края на месец август. Ще бъде интересно. На 12-ти откриваме поредното издание на симпозиума в с. Ясна поляна по скулптура в дърво за 40-та поредна година.  

Какви тенденции се оформят за посещаемостта?

Зависи с коя година съпоставяме. Сезонът не е много силен като начало, но все пак и времето беше лошо. Отделно рекламата, по-скоро антирекламата, която вървеше през цялото време, някак отблъсна туристите. Надявам се от началото на юли нещата да се коригират и топлите летни месеци да бъдат натоварени с туристи. 

Има ли отлив заради слуховете, че водата ще се замърси след взривяването на язовир „Нова Каховка“?

Има канселиране, доколкото ми е известно. Не толкова сериозно. Каква е причината - не мога да коментирам, но няма как да не повлияят тези слухове. Все пак бяха толкова активни, толкова агресивни, че нормално е един човек да изпита притеснение от това, което се говори. А истината е, че към настоящия момент морските води по нашето крайбрежие са в отлично състояние и в много добро качество. Кристално чисти са водите ни.  

Как се готвите за новия програмен период?

Имаме проекти. Тази седмица подписахме по селските мерки за ВиК-инфраструктура в едно от населените места. Отделно сме пуснали документи по всички възможни отворени програми. Имаме опита и сме в готовност да кандидатстваме по мерките, които се отварят.

Какво ви остана за довършване от важните проекти до края на мандата?

Имаме няколко сериозни проекта. Единият е брегоукрепване на река Дяволска в рамките на град Приморско, изграждане на дъждовна канализация и ВиК пак в тази зона, довършване на вътрешен път между Приморско и Китен - първа част. Отделно брегоукрепване на гр. Китен - втора част. По една част от тях се работи, по други са проведени процедури, има избрани изпълнители, но поради това, че бяха обжалвани, не можахме да започнем преди сезона, а след приключването му. Най-сериозното, което стои като предизвикателство не за тази година, а в перспектива, е новото пристанище на Приморско.

Този проект на какъв етап е?

Преди известно време се обсъди идейният проект с общността на Приморско. Предстои възлагане на проектиране и след като е готов проектът и след съответното му съгласуване, ще се търси финансиране.

Ще се кандидатирате ли за четвърти мандат?

Към настоящия момент моят ангажимент е да си свърша работата. За следващ мандат е рано да се говори.

Още от Приморско: 

Момичето, ударено от мълния: Това е втори живот, ще го изживея правилно

Здравко Василев: Животът в стихията на морето може да превърне човека в истински моряк

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com