След кошмара Мексико цели исторически 1/4-финал

8792
След кошмара Мексико цели исторически 1/4-финал

Мексико ще участва за 15-и път на световни финали, което е рекорд за представител на КОНКАКАФ. В Бразилия ацтеките ще се опитат да стигнат до 1//4-финал, което никога не им се е удавало далече от родината. За Мексико тази фаза е таван и е достигана два пъти, но неизменно "сомбрерата" са били домакини на турнирите. През 1970 г. ги спря Италия (1:4), а през 1986 г. ФРГ (1:4 след дузпи, 0:0 след продължения).

Северноамериканците преживяха истински кошмар в квалификациите, което не им пречи да се надяват на добро представяне на бразилска земя. Селекционерът Мигел Ерера е убеден, че момчетата му са забравили шока и са готови за подвизи по време на Мондиала.

Мондиал 2014 взе деветата си жертва

Още един, девети поред, работник загина по време на работа на стадион, който ще приеме мачове от световното първенство в Бразилия това ...

"Ако не започваш всеки турнир с нагласата да го спечелиш, то тогава няма смисъл да участваш", самоуверено заяви спецът, който подпечата визата за световните финали. За да стане обаче това факт, на поста се изредиха цели четирима селекционери. А думите на Ерера звучат самоуверено, та чак налудничаво, като си припомним какво се случи през миналата година. Мексико завърши четвърти след САЩ, Коста Рика и Хондурас, което наложи изиграването на бараж срещу Нова Зеландия (спечелен с общ резултат 9:3) и чак тогава ацтеките можаха да си отдъхнат.

Началото на битката по пътя към Бразилия не предвещаваше подобна драма. Ацтеките се включиха в третия кръг и безпроблемно спечелиха групата си пред Коста Рика, Салвадор и Гаяна. Начело със селекционера Хосе Мануел де ла Торе бяха записани 6 последователни победи. Неубедителното представяне по време на турнира за Купата на Конфедерациите (1:2 срещу Италия, 0:2 срещу Бразилия, 2:1 срещу Япония) разклати доверието в спеца. Лошият старт в решаващия четвърти кръг от пресявките окончателно реши съдбата му. След 5 равенства (4 от тях 0:0) и една победа, домакинското 1:2 от Хондурас изяде главата на Де ла Торе. Заменилият го Луис Тена се задържа само един мач, а кризата се задълбочи с 0:2 в Кълъмбъс при гостуването на САЩ. Селекционер №3 Вучетич надмина предшественика си само с един мач. Глътка въздух бе успехът с 2:1 срещу Коста Рика навън. Тогава на хоризонта се появи Мигел Ерера, който в крайна сметка предодврати срама ацтеките да пропуснат Мондиала след 6 поредни участия (б.р. - за първенството през 1990 г. тимът бе наказан от ФИФА). Така след едно от най-постните си представяния в световни квалификации, когато реално отборът не можа да се възползва максимално от домакинството на врящия от страсти "Ацтека" и 3 треньорски смени в разстояние на 6 седмици, то мисията в крайна сметка бе осъществена.

"Наясно сме, че националният отбор има голям дълг към своите верни фенове. Всеки ден ние упорито работим, за да го намалим, а изплащането му трябва да стане по време на Мондиал 2014", демонстрира самочувствие селекционерът Ерера.

"От федерацията са ни поставили за цел да изиграем пет мача в Бразилия (б.р. - това означава 1/4-финал). Но аз вярвам, че ако стигнем дотам, то може да продължим и по-нататък. Според мен претенденти за титлата са Бразилия, Испания, Аржентина и Германия. Скрит фаворит може да се окаже Белгия, чийто тим е много корав. Но истинската изненада ще дойде от Мексико", прогнозира Ерера, разпалвайки и без това големите футболни надежди на горещите си сънародници.

Льов отписа Гомес за Мондиала

Селекционерът на Германия Йоахим Льов обяви имената на 30-те играчи, които имат шанс да защитават честта на страната по време на светов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com