Ако светът не си даде шанс, го очаква още по-трудна 2017 г.

7149
Ако светът не си даде шанс, го очаква още по-трудна 2017 г.
Снимка: Getty images/Guliver

 

Преди да започнем начисто всяка нова година е важно да съумеем да направим равносметката си за предишната.

2016 г. беше трудна за света. 2017 г. вероятно няма да е по-лесна, но е важно да следваме пътя, който ще ни изведе до бъдещето такова, каквото го искаме.

През 2016 г. светът трябваше да се пребори с много страхове и несигурност. Тероризмът продължи да е едно от най-опасните явления на съвременната международна политика. Европа, Америка и Близкият изток бяха арена на религиозни, етнически и социални сблъсъци, които взеха много невинни жертви. Въпреки това, след всеки удар, оцелелите изпращаха едно и също послание - че няма да живеят в страх. И това е много важно. Защото денят, в който хората по света изберат страха, тероризмът ще е победил.

Международната политика през 2016 г. поднесе две огромни изненади. Гласуването за Brexit във Великобритания и изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ дадоха ясен сигнал, че западното общество преминава през фаза, на която трябва да се обърне особено внимание, тъй като носи потенциала да промени устоите, на които се гради съвременният свят, изцяло. "Богатите" общества на Запад показаха, че не са доволни от живота си и от начина, по който техните държави и елити функционират. Социалните разслоения, които са все по-осезаеми на Запад, могат да доведат до още по-драматични избори през 2017 г. Дали Европа ще запази своята трудно извоювана единност или ще поеме по път на разделението, времето ще покаже.

Юнкер: Европа трябва да си вземе урок от нападението в Берлин

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви против смяната на курса в европейската миграционна политика заради терори...

И тази година светът продължи с усилията си по отношение на мащабния проблем с мигрантската криза. И въпреки заявените ангажименти, направи малко, за да реши казуса с войната в Сирия и Ислямска държава. Политическите, икономическите, търговските, оръжейните и религиозните интереси продължиха да са водещи фактори. На техния фон трагедията на милионите страдащи сирийци иглеждаше второстепенен въпрос. На техния фон всичко останало, като цяло, изглеждаше второстепенен въпрос. И именно затова всички страни, замесени в конфликта, продължиха и през 2016 г. да понасят последствията от своите действия.

Тази година светът не стана по-мирен. Нито по-сигурен, нито по-мъдър, нито по-добър. Примерите са плашещо много. Това обаче е бавен процес. И ако си дадем шанс, ако го изискаме, той може да започне. В противен случай ни очаква поредната година на несигурност, нестабилност и страх.

Автор: Десислава Любомирова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com