ЦЕРН ражда нова физика

36014
ЦЕРН ражда нова физика

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) обявиха, че са открили нова частица, която най-вероятно е неуловимият досега Хигс бозон. Търсенето на наречената „частица на Бога" е в основата на построяването на Големия андронен колайдер и симулациите на Големия взрив, провеждани от физиците в Женева.

Установеното по време на два отделни експеримента наличие на непозната частица е със сигурност 5 сигма, което на езика на физиката означава, че статистическата грешка е почти невъзможна и е на прага, при който може да се обяви научно откритие.

Колайдерът не надви Айнщайн

Ново изследване показва, че неутрино, за които възникна съмнение, че са разклатили основите на съвременната физика, като са се придвижи...

Новооткритата субатомна частица носи характеристиките, които се очакват от Хигс бозона и са в 95% съзвучие със Стандартния модел, т.е. цялостната теория за функционирането на Вселената, приета днес от физиците. Масата на частицата е около 125-126 GeV (гигаелектронволта), което я превръща в най-тежкия съществуващ бозон.

Английският физик Питър Хигс е достоен за Нобелова награда, чуха се призиви след като специалистите от Европейския център за ядрени изследвания обявиха откритието.

По своите параметри, тя много прилича на бозона Хигс, чието съществуване предсказа преди половин век Хигс. Бозонът Хигс стана последното звено в стандарния модел, който досега успешно описваше света на елементарните частици, които се държат едновременно и като вълни, и като точки. Днес тази двойнственост се проследява не само на ниво физическо състояние . Ако откритата частица е наистина „божията частица", то стандартният модел вече е изчерпан и е нужен нов Питър Хигс, който да формулира поредния проблем. Ако не, то тогава нашите представи още в началото са били неправилни. Но във всеки случай, това, което става в ЦЕРН, е раждането на нова физика.

Следващата стъпка за учените е да установят каква точно е откритата частица и значението й за разбирането на Вселената. Тя може да се окаже дълго търсеният бозон на Хигс, което ще даде поредното липсващо звено в Стандартния модел и ще потвърди досегашните теории за произхода и развитието на Вселената.

Скандал с експериментите на адронния колайдер

Ученият, начело на екипа изследователи, които обявиха миналата година, че са засекли неутрино да се движи със скорост, по-голяма от т...

Само преди месеци български журналистически екип от продуцентска къща VIZZARТ имаше късмета да попадне в големия колайдер в ЦЕРН. Вече е готов и филмът "4% Вселена", анонс, който авторите пуснаха в канала YouTube:

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com