X
 
 

Г-н Борисов, ще дадете ли още пари за търговия със здраве?

7131 24
Г-н Борисов, ще дадете ли още пари за търговия със здраве?
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов често обича да се хвали колко пари плаща държавата за здравеопазване. Трябва обаче да си дадем ясната сметка откъде идват тези средства и къде отиват. Истината е, че парите идват от нашите данъци и осигуровки, а отиват в разни дълбоки джобове, но не и по предназначение.

Здравната каса се източва повече и от язовирите за промишлени цели. И ако водната криза е огледалото на сбъркано управление, тежките системни проблеми на здавеопазването са симптом на тотален обществен разпад. В коя нормална държава шефът на НЗОК открито разкрива, че НЗОК се източва по законен начин и от това не последва нищо? Май трябва да променим малко поговорката - за кокошка няма прошка, а за милиони пишат закони. Да припомним за какво става въпрос.

В интервю за "Дарик радио" д-р Дечо Дечев разкри, че касата се източва чрез лобистки закон. По думите му, частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от НЗОК, на 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници. Това се е разбрало след справка с производител, който е обявил пред НЗОК, че е продал това лекарство на много по-ниска цена на търговците на едро. Щетата за НЗОК само от едно такова лекарство е в размер на 800 хил. лева за миналата година, обяви при изслушването си пред здравна комисия в парламента Дечев.

Разминаването на цените между частните и държавните болници се дължи на промени в Закона за обществените поръчки от 2016 г., който отменя задължението на частните болници да провеждат обществени поръчки. Винаги, когато болниците купуват лекарства и консумативи без обществени поръчки, цените са много по-високи, заяви Дечев. Думите му бяха на практика потвърдени и от здравния министър Кирил Ананиев, който изнесе данни за още четири медикамента от позитивния лекарствен списък, за които е установено, че пределната им цена, на която се купуват от частните болници без търг, е до 50% по висока спрямо цените, които се постигат при обществените поръчки.

Противно на лансираната теза от частни болници, че те не трябва да правят обществени поръчки, защото това противоречи на евродиректива, сега се оказва, че страната ни е обект на начален етап на процедура за нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз заради неправилно тълкуване на понятието публично-правна организация. Тази теза беше лансирана включително и по време на изслушването от вносителя на въпросната лобистка поправка Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който през 2016 година заедно с депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт я внасят и приемат между първото и второто четене на Закона за обществените поръчки.

Тук трябва да подчертаем нещо много важно. Често управляващите си "измиват ръцете" с различни европейски директиви, за които твърдят, че задължително трябва да бъдат проложени. Затова уточняваме, че директивата е законодателен акт, с който се определя цел, която всички страни от ЕС трябва да постигнат и се дават насоки как да се постигне. Отделните страни членки обаче могат да приемат свои собствени закони с оглед на постигането на тези цели. Много често те се бъркат с регламентите, които вече са задължителен законодателни актове. Регламентът трябва да се прилага в своята цялост във всички страни от ЕС.

Затова е крайно време да попитаме не е ли редно да се потърси поне политическа отговорност за законодатели, които позволяват източване на Здравната каса, облечено чрез лобистки закон?

Всъщност, знаете ли каква е реакцията на тези законодатели? По време на изслушването на Дечо Дечев изглеждаше, че той е изправен пред наказателен трибунал.

Председателката на политическата група на ГЕРБ Даниела Дариткова и споменатият вече Лъчезар Иванов изрично питаха Дечев защо първо се е свързал с медиите, вместо да уведоми институциите. Дечев се обоснова, че в ситуацията няма нарушен закон. Всъщност, големият проблем на ГЕРБ изглежда не беше източването на касата, а фактът, че това е достигнало до медиите.

Публична тайна е престъпното източване на Здравната каса, посредством фалшиви диагнози, клинични пътеки и т.н. Но вече знаем, че се извършва и законно такова. Наясно сме как си плащаме за какво ли не, дори и здравноосигурени.

Обобщението е тъжно и сочи към абсолютен здравен геноцид спрямо българските граждани. Скорошен доклад на ЕК посочи, че държавата ни дава за здравеопазване най-малко в ЕС. Оказва се, че у нас се дават само 52% държавно финансиране в здравеопазването, което е най-ниското за целия ЕС. Средствата пък отиват най-вече във фармацевтичните компании - 43%, което е повече от средното за ЕС. В същото време, държавните болници продължават да задлъжняват. На фона на това изобщо не е изненадващо, че в България все още има най-ниската продължителност на живота в ЕС.

Нека още веднъж кажем имената, защото не бива да потъваме в колективна безотговорност. Лъчезар Иванов (с вероятно заслужения прякор Мозъка) е вносител на текста, позволил седемкратно по-скъпите лекарства.

Под предложението са се разписали и колегата му Данаил Кирилов – сега министър, както и Хамид Хамид от ДПС.

Вносителите на законопроекта, позволил на частните болници да закупуват за наша сметка от бюджета на НЗОК лекарства на много по-високи цени, стават ясни от стенограма от заседание на правната комисия. Така през 2019 г. едно и също лекарство срещу рак на белия дроб например е закупувано от 29 български болници на цени вариращи от 129 до 1063 лв. Интересно колко от 29-те болници са "постигнали" цена от 1063 лв. и колко са частни. Май 11 на първата част на въпроса и пак 11 на втората? И още нещо - когато някой продава на цена 1063 лв., но продава и на 129 лв., има два варианта - или е принуден, което е абсурдно в случая, защото говорим за международни компании, които просто могат да се махнат от българския пазар, ако не им харесва, или може да продаде на 129 лв. без да е на загуба, а ако продава на 1063 лв., разликата между 1063 и 129 къде ли отива и по кои джобове - нали не забравяте, че и 129, и 1063 лв. накрая НЗОК ги плаща, т.е. всички ние със здравните осигуровки, частниците тук им липсва търговският риск? Май е време вече да определим какви представители са тези депутати. Народни - не, неуместно. Корпоративни или олигархични?

И като за финал още малко числа. Около 5 милиара лева са приходите на 15-те най-големи фармацевтични компании в България. В същото време, малко над 2,3 млн. души в България живеят в риск от бедност. Разни хора, разни избори - яхта или скъпа кола, лекарства или хляб?

Има кой да благодари на Бойко Борисов и подопечните му, но не е народът.

Автор: Тодор Беленски

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не четох статията след първото изречение поради крайно груба грешка.Написано е: "Премиерът Бойко Борисов често обича да се хвали колко пари плаща държавата за здравеопазване.". Истината е,че той никога не казва,че държавата дава пари,а че ТОЙ ЛИЧНО ги дава.Оттам каквото и да пише статията губи смисъл
 • Какво здраве какви 5 лева - осигурявам на хората високи доходи, строиме магистрали, Балкански потоци. Това е важно за народа. Не вода, въздух и боклуци. 16 Какво здраве какви 5 лева - осигурявам на хората високи доходи, строиме магистрали, Балкански потоци. Това е важно за народа. Не вода, въздух и боклуци. преди 1 месец Профил на трол?
  Брифинг на Пожарникаря – слънце:Така, който не е дошъл, да е дошъл! Почваме, че нямам никакво време за размотаване. Работа, работа, работа! Освен това трябва да ида да видя дали харизмата ми е дала резултат и най-после е заваляло, та перничани да могат да се изкъпят, че ми продъниха ушите. Нали трябва да се кажат няколко уводни думи, та приветствам всички, уважили събитието ни. Тук виждам репорт виж още ›› ери от Na6i 4itavi медии, с които си колаборираме успешно, без да си задаваме въпроси, развалящи ни настроението. Има и представители на партиите, с които сме във формална или неформална коалиция, даже човек на кмета на Симитли съзирам сред вас. Да не мяташ пиратки, ей! Хаха, шегувам се. И други искаха да чуят думите ми на този брифинг, но те не са достойни да присъстват сред нас, така че ги пишем в графа „лош човешки материал“ и продължаваме стабилно напред. Направо по темата. Вода нямало, въздухът бил мръсен, чия собственост били ВЕИ-тата, къде са документите за боклука, дето вкарваме, защо си затваряме очите, че из цялата страна го депонират незаконно и го горят още по-незаконно. Вече просто нямам думи да изразя колко съм огорчен от недалновидността на народа. Цял министър, и то един от най-послушните и угодливите, ви уволних, само за да спрете да клатите стабилността, но вие мира нямате. Ами, няма вода и това е. Засега нищо не може да се направи по въпроса. Оная врачка ви каза – почакайте малко, харизмата ми ще подейства и язовирите ще се напълнят. Бабите ви са ходили километри с кобилиците и менците, а вие сте разглезени мрънкачи. Тоест, не вие, а ония, дето само недоволстват. Вие сте ми лоялни, ако се стараете още повече, може да ви подаря по един ВЕЦ, кой знае. Нямат никакво търпение, да не говорим за уважение. Построих магистрали, пътища, пречиствателни станции, заводи, каквото се сетиш. Важното е да правим на въпрос едната гола вòда. Ами, я си представете какво щеше да е, ако живеехме в Атакама? По географския канал казаха, че от поне четиристотин години не е капнала една капчица там. Вие нива на язовири ми следите. Айде малко по-сериозно! Аз 300 000 литра в секунда ще им изпращам, без да се засегне водоподаването в София, те ми роптаят. 300 000 литра в секунда е скоростта на светлината, ако някой не знае! За мръсния въздух няма какво даже да го дискутираме. Спрете да горите боклуци, за да се отоплявате, оставете само на нас това право и задължение и всичко ще се оправи. Виждате, нямаме достатъчно боклуци, защото нямаме достатъчно индустрия, та внасяме. И за европейските, и за африканските, и за вече им загубих края кои ни партньори е добре да се отърват от боклуците си, и за нас е добре, защото има както да горим. Не знам какъв ви е проблемът. Ако в България ви е мръсен въздуха, идете в Китай, та да видите вие какво значи мръсен въздух. Много са ви изнежени белите дробчета, ей! Постоянно вдигаме акцизите на цигарите, за да намалите пушенето, вие само се оплаквате, че градовете били потънали в смог. Ами, ще потъват. XXI век сме, рисковете на цивилизацията. Ей я къде е Амазонската джунгла, вървете там да дишате чист въздух, докато не са я изсекли и нея И накрая само да спомена по въпроса за собствеността на ВЕИ-тата. Това, че една-две враждебно настроени медийки имат наглостта да разпитват, изобщо не означава, че този въпрос представлява обществен интерес, така че не съм длъжен да давам никакви обяснения. На кои са ВЕИ-тата, те си знаят. Обществото се интересува кой обект съм открил, с какво съм обядвал, с кого съм се снимал, къде съм карал джипа, какво мисля аз по еди кой си въпрос. Такива неща. Другото не го интересува, защото осигурявам на хората високи доходи, икономиката просперира, строиме магистрали, заводи на автомобилни компании, Балкански потоци. Това е важно за народа. Не вода, въздух и боклуци./ Стоян Николов - Торлака януари 19, 2020/
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ха, ха, ха
  : 0 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не се самозалъгвайте, Боко пари не дава, той е свикнал само да взема и да му ги носят с куфарчета а после от летище София в чанти и куфари заминават за "Топлите страни" !
 • Евелина 14 Евелина преди 1 месец Профил на трол?
  ЗдравеЛЕЧЕНИЕ - такова животно в България НЕМА ! С тежък случай на пвевмония чаках за спешен прием ... 9 (девет) часа в "Хирургиите" Пловдив ! Жена много болна в спешния прием я приеха (при 3 часа чакане), след скандал на роднините й - след половин час ПОЧИНА ! Да видя този министър на въжето .
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Управникът е лекар на държавата; какво да се прави, когато тоя лекар е най-големият разпространител на зараза?
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Българите отдавна са показали, че са способни да преглътнат всяко унижение и не са способни на каквито и да било защитни, да не говорим за агресивни действия спрямо своите господари, били те политици, бизнесмени или чисти престъпници.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нема страшно, в кочината Мафията върлува и се разпорежда, а на Баце му дреме на Уйя, щом има 3.8 милиарда в офшорите ! Да му мисли раята - обикновените българи, чийто министри са или некадърници, или лизачи или въртят далавери ! Кой да оправи здравеопазването - сега там има един кютук, та той ли !
 • Октомври 10 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Една новина ме накара да се сетя за ВРАГА НА НАРОДА москвовски. УБИЕЦ на собственото му дете. УБИЕЦ. Оставяме на страна сега престъпленията срещу НАРОДА. Оставяме на страна всичко, но той е УБИЕЦ ПОРАДИ СВРЪХНАГЛОСТА МУ И ЧУВСТВОТО му , че е от Богоизбраните. Зашо НЕЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА НЕ ГО ОБВИНИ В УБИЙСТВО ? И НЕ ГО ОСЪДИ ПЪК МАКАР И НА година затвор , което разбираше щеше да бъде ХОТЕЛ виж още ›› и отново ЩЕШЕ ДА ПРЕЯЖДА С ЛУКАНКИ И ПАРМЕЗАНИ. НО , НЕ той на ВСЕКИДНЕВНОТО ПАРТИ Е ПО ПОЛЕЗЕН.
 • Октомври 9 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Другарят Октомври има починало момиченце което хвана тежка болест И НЕ СЪБРАХА ПАРИТЕ. Негова ПЛЕМЕННИЦА. Много съм мислил и нищо не съм ИЗМИСЛИЛ И ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СЕ СЕЩАМ ЗА УСПОКОЕНИЕ Е , ЧЕ МОЖЕ БИ ТОВА МОМИЧЕ НЕ Е ЗА ТОЗИ ПРОПАДНАЛ СВЯТ. ТОЙ Е ЗА ТЕЗИ ОТ СНИМКАТА , ЗА ВАС ЛИЧНО беленски , цялото actualno и 80% от ФОРУМА ТЕХНИ СЪУЧАСТНИЦИ. НА ПРАКТИКА ТАКА СЕ ОКАЗВА. НО , ТОЗИ СВЯТ ЛЕТИ С 2 виж още ›› 34 КМ/В СЕКУНДА КЪМ ВСЕЛЕНСКОТО БУНИЩР. И Е ПОВЕЧЕ ОТ НОРМАЛНО ТАКА ДА БЪДЕ С ТЯХ И ВАС.
 • Октомври 9.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ТОВА СЕ СЛУЧИ ПО ВРЕМЕ НА РАННИТЕ ГОДИНИ бойкоборисови. Аз винаги съм си имал резерви към волен сидеров , НО той НАДМИНА ВСИЧКО. ОЩЕ ПО КОВАРЕН И ВТОРОТО НАЙ ПРОТИВНО СЪЩЕСТВО ОТ ТАЗИ ХУНТА /каракачанов/. Да човекът дето написа ПЛАНА Сидеров се ОКАЗВА ТАКЪВ.
  : 1 !
 • Октомври 9.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ДА БЕ СЪБРАХМЕ ПАРИТЕ , СЪУЧАСТНИКО СЛОЖИЛ МИНУС . И теб ТЕ МРАЗЯ ПОВЕЧЕ И ОТ близнашки / СТИЛИЗИРАНИЯТ ОБРАЗ НА ТАЗИ АНТИНАРОДНА ХУНТА/ ДОРИ. ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ ? ИСКРЕННО И ЛИЧНО. МРАЗЯ ТЕ.
  : 1 !
 • Октомври 8 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  БУЙНАТА ми ЮЖНЯШКА КРЪВ КИПИ. КИПИ ОТ МНОГО ВРЕМЕ ИЗПИТВАЙКИ КРАЙНА НЕПРИЯЗЪН И ОМРАЗА КЪМ ЦЯЛАТА ХУНТА УНИЩОЖИТЕЛИ НА МОЯТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ. НО НЕЩАТА В МОЯТ РОДИНА БЪЛГАРИЯ СА НЕСПАСЯЕМИ И НЕ ТОЛКОВА ЗАРАДИ ТАЗИ САМОЗАБРАВИЛА ПАПЛ*Ч , А ЗАРАДИ ВАС ТЕХНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ. НЕ СКАЧАЙТЕ , ПРОСТО ТАКИВА., ЗАШОТО АКО НЕ БЯХТЕ ТАКИВА ТО ТАЗИ АНТИНАРОДНА ХУНТА ВЕЧЕ ШЕШЕ ДА Е НА БУНИЩЕТО, НО СЕ ОКАЗВА , ЧЕ виж още ›› БЪЛГАРИЯ Е НА БРОЕНИ КРАЧКИ ОТ ТОВА БУНИЩЕ , А ТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ПО ПАРТИТА ПРЕЯЖДАТ И ЗДРАВИ КАТО БИКОВЕ.
Нагоре