Борисов: Между 16 и 20 милиарда отделяме за здравеопазване

2524
Борисов: Между 16 и 20 милиарда отделяме за здравеопазване
Снимка: eu2018bg.bg

16 до 20 милиарда лева са отделени за българското здравеопазване по време на управлението на ГЕРБ. Това каза  в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, предаде "Фокус". По думите му правителството дава в пъти повече пари сега и се купува най-добрата техника, която я има по света. „Полагаме усилия, докторите ни са добри, парите, които се дават за здравеопазване са добри, апаратурата е добра и не е честно накрая пациентите да не са доволни”, посочи още премиерът. Той даде пример с това, че преди 10-12 години за здравеопазване е бил отделян само 1 милиард лева. Сега заради демографската криза в България има по-малко хора, няма инфлация, цените на лекарствата са същите и въпреки това държавата дава толкова много пари. „Само тази година правителството е заделило за здравната каса почти 470 милиона лева”, посочи още Бойко Борисов.

Премиерът съобщи още, че през следващата седмица МС трябва да гласува проекта за Националната здравно-осигурителна карта.

Вървим към електронно здравеопазване

Министерство на здравеопазването е насочило усилията си в развитието на електронното здравеопазване, посредством изпълнението на проект...

Почти всяка седмица има операции на специалните служби и на прокуратурата по линия на корупция в здравеопазването, каза още министър-председателят. По думите му корупцията в болниците я правят докторите и здравната каса, а службите трябва да я разнищят. „При такова финансиране лекарите, които управляват болниците са длъжни да си гледат работата и мениджмънта, вместо да се говори, че няма пари за здравеопазване. „Има болници и доктори, които си гледат работата и други, като тези във Враца, които не си я гледат. Сложили си частна болница в двора, скъпите пътеки в частната болница, а евтините и задълженията – в държавната. Това не може да продължава, това са вашите пари”, посочи премиерът. Борисов добави, че е разпоредил лекарите, сестрите и санитарите да си получават редовно заплатите, а другото е въпрос на прокуратурата и службите.

Дори не съм виждал нашият кандидат за кмет в Галиче. Не съм се срещал с партийната организация там, каза министър–председателят Бойко Борисов по повод изборите за кмет в селото през тази неделя. „БСП за всички избори искат касиране, да ги касират и тези”, добави премиерът.

Бойко Борисов посети Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив и посочи, че със 6-7 милиона лева там са направени подобренията – нови отделения и нови асансьори.

До 15 юни трябва да приключи ремонтът на 22 километровата отсечка от автомагистрала “Тракия“ от 133 до 155 км, в двете платна. Това съобщиха изпълнителите на ремонтите пред премиера Бойко Борисов, който по-късно инспектира дейностите там. В момента вървят рехабилитационните дейности в платното в посока Пловдив – Стара Загора. На 30 май ще се извърши временна организация на движението и то ще се пренасочи в реновираната лента, за да започне ремонтът на другото платно. Собственикът на фирмата изпълнител Юлиян Инджов обеща на премиера, че ремонтът на 22 километровата отсечка ще приключи до 15 юни. Премиерът остана много доволен от качеството и бързината, с които се извършва рехабилитацията на пътя.

Готвят 3 варианта за промяна в модела на здравеопазване

3 варианта за промяна в модела на здравеопазване ще предложи до края на месец май здравното министерство. Това заяви във Варна ресорния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com