"Тъпите" майки, които ваксинират или не ваксинират децата си

17119
"Тъпите" майки, които ваксинират или не ваксинират децата си
Снимка: iStock/Guliver

Дни наред министърът на здравеопазването твърди, че внесените ваксини от Турция са легални. Вчера изтекоха документи, които показват, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е разрешила употребата на двете внесени ваксини.

Коментар на редактора

Изтекли документи: Противно на думите на Москов, ИАЛ не е разрешила "Пентаксим"

Съществува официален документ от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), че ваксината "Пентаксим" има разрешително и от европейска...

Преди още скандалът да се е размирисал, децата са ваксинирани. След месеци чакане и както става ясно още месеци на пропуснато поставяне на ваксини, все пак ваксини се намират, но вероятно отново ще има пропуски в имунизационния календар, тъй като вносът е затруднен.

За да оправдае гафа си, Москов хвърля искри и слюнки от монитора, размахва документи и конкурира именития си братовчед в областта на театралното изкуство, изказвайки съжаление как бил забравил някакъв си документ (същият този, който по-късно, удобно за някого бе изваден на бял свят). Петьо се направи жертва на икономическа интрига. БСП с удоволствие яхна скандала и си спретна вот на недоверие. Червените, ако си мислят, че са накарали и половин майчино сърце да трепне, много се лъжат.

Лично аз изчетох десетки страници, изслушах сума ти интервюта и обяснения на лекари. Но ме фрапира тъпото мънкане на една майка "пред телевизора", която чакаше да ваксинират бебето ѝ: "Ми той министъра каза, че няма страшно, ми тя сега и докторката..."

И ми просветна кое е най-липсващото звено във веригата на скандалите - майките. Майките тъпо гледат телевизора. Майките в България имат право да са два вида - тъповаксиниращи децата си или тъпо неваксиниращи децата си. Защото като се бориш да получиш нормално отношение и нещата да вървят по правилата, веднага ти се лепва етикет - протестър, "умен и красив",  антиваксър. Понякога етикетите са странно противоречиви, но животът така или иначе е шарен.

Понякога, според МЗ, майките са нетъпо неваксиниращи децата си, когато МЗ не е осигурило ваксините. Когато ги е осигурило противозаконно, те са умноваксиниращи децата си. Ето такива интересни комбинации на противоречащи си понятия има в нашата държава. Всичко е възможно - всякакви комбинации, в зависимост от икономическия и/ или политическия интерес незаконното става полезно и с него се боде бъдещото поколение.

Експерт: Някой трябва да поеме политическата отговорност за ваксините

"Министерството на здравеопазването допусна много грешки при опита си да набави необходимите ваксини за деца. Трябваше да им е ясно, ч...

В нашата държава, горд член на ЕС, съвсем спокойно може да се внесе ваксина извън правилата на ЕС и българските майки покорно да подадат бебета си. Това е положението. И тъпо гледат телевизора или постват статии, в които пише, че всеки който се замисля за ползата от ваксината, "чупи" тъпомера. Точно така, не излизайте от рамките, да не би да прогледнете или да потърсите сметка какво точно е поставено на детето ви.

Но така е у нас. У нас се ваксинират бебета веднага след раждането, макар че в ЕС практиката е първата ваксина да бъде поставена едва след втория месец, тъй като просто веднага след раждането не може да се разбере дали детето няма някакви противопоказания за ваксината.

Ние сме единствената държава в Европа, в която страничните ефекти от ваксините се наричат "нормална реакция", а не странични ефекти.

У нас няма регистър на нежеланите реакции след ваксиниране. Всичко е цветя и рози в това отношение, та защо тогава ни е ЕС потвърдена ваксина. Нямаме нужда. Колко майки изискват да прочетат листовката на ваксината? Няма нужда.

Преди седмици се обсъждаше дали е нужно да се направи изследване преди изписването на антибиотик. Колко майки се замислиха за подобно изследване преди поставянето на ваксина? Защото, когато не дай си Боже се случи нещо след ваксиниране, се оказва, че джипито не е догледало и е ваксинирало болно дете.

Прокуратурата иска да изследва проба от ваксината срещу хепатит, внесена от Турция

Скандалът с ваксините, които Турция ни дари през лятото, продължава. Прокуратурата е поискала от здравното министерство да бъде изслед...

Майките продължават да гледат тъпо телевизора. Аз съм готова да се хвана на бас, че повечето майки няма да тръгнат да проучват дали детето им не е ваксинирано с незаконно внесена от Турция ваксина. Наистина ли не ви интересува какво се слага на децата ви? Такива сме си ние. Свикнали сме да си мълчим, да не питаме, за да няма проблеми. Е ,ако продължаваме така, скоро наистина няма да има пролеми, просто защото няма да ни има като държава.

И така дотук: ВАП излезе със становище, МЗ не се съобразява с него, значи нямаме нужда от ВАП. Ваксините не са оценени от лаборатория в ЕС, турският документ ни е достатъчен, значи нямаме нужда от ЕС. Моля ви, не ми казвайте, че преувеличавам. Ваксините не са аспирин, децата ни не са с калени организми на възрастен човек, Москов не е продавач на зарзават, а министър.

И както днес допуснахме да бъде поставен нелегалният "Петнаксим", утре ще допуснем да бъде поставен и някой забранен "Еувакс", официално изискан от Москов за имунизационния  календар. А после ще го гледаме тъпо по телевизора.

Уточнение: Децата са ми ваксинирани. До момента.

Автор: Евгения Гигова

Д-р Дечев: Москов сам е направил така, че никой да не се яви на търга за ваксините

Министърът на здравеопазването Петър Москов сам е предизвикал ситуацията, никой да не се яви на търга за ваксините. Това каза бившият д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com