Експерти разобличиха Петър Москов за ваксините

7240
Експерти разобличиха Петър Москов за ваксините
Снимка: БГНЕС

Категорично, внесените ваксини не са опасни. Прокуратурата каза, че не разследват качествено, защото ваксините са придружени от Сертификат за качество. Това заяви в ефира на bTV зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков във връзка със скандала с внесените от Турция ваксини "Пентаксим" и "Еувакс Б".

На въпрос дали препаратите са минали регистрационен режим у нас, Пенков призна, че не са и обясни, че законодателят е предвидил такъв ред, който дава право на министъра при изпълнение на големи национални програми да бъдат внесени и да не се използват в търговската мрежа и да бъдат дадени на хората.

Зам.- здравният министър обясни тези действия със забавянето на Имунизационния календар и уточни, че всички ваксини Пентаксим са раздадени, само в София 18 000 от тях са сложени на децата.

Шарков: С "Пентаксим" се прави политическа атака

Ваксината "Пентаксим" е един абсолютно безопасен продукт. Тя се използва в цяла Европа и в 150 държави по света. Това заяви зам.-здравн...

"Знаете ли какъв списък има от внасянето на неразрешени препарати? Единствената забрана е само за търгуване в мрежата, ние не искаме да го търгуваме", уточни Пенков.

На въпрос защо ДАНС е разследвала случая, Пенков отговори, че са имали срещи със служители на ДАНС, "за да обясним една или друга ситуация, нищо повече. Документи не са искани."

Според зам.-министъра най-страшното в ситуацията е, че се постига това, че майките започнаха да се обаждат и да казват: "Каква ваксина сложихте? Създаде се впечатление, че това е вредна лоша ваксина".

На въпрос защо България не разполага с разрешената ваксина Пенкова обясни, че имало криза в цяла Европа, която може би ще се разреши 2017 година. Освен това на конкурса за доставка на ваксините не се е явил никой и се е наложило да "получим ваксината в Турция." Той призна още, че има променени правила при освобождаване на ваксините, както  и много по-дълъг период на изследване.

В разговора взеха участие и бившите здравни министри Таня Андреева и Стефан Константинов.

Ако си казал 4-5 лъжи, как да ти повярват, когато кажеш истината?

С тези думи бившият здравен министър Стефан Константинов коментира скандала с ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим", дарени ни от Турция. ...

Андреева разкри, че след провала на конкурса за Пентаксим фирмата-производител е изпратила писмо, че е готова да даде тези ваксини. "Говоря за това, което съм виждала като документи", уточни тя. Тук Пенков реагира с думите, че това е било едно "неприлично предложение", тъй като предложените препарати са били със срок на годност до март месец. Големият проблем е, че нормативната уредба не е спазена, категорична бе Андреева.

Мнението на Стефан Константинов е, че има проблем да се прилагат у нас "Петнаксим", тъй като за четирите му компонента няма сертификат за качество, понеже не е произведен директно във Франция, а в турския завод Мефар.

"На всеки един етап на пътя всяко лекарство може да бъде увредено. Не може да сложим автоматичен знак на равенство. Това че изглежда по идентичен начин, не означава, че е едно и също" уточни още Константинов.

Цялата тази сложна процедура е с една единствена цел -  да се гарантират правила, че това което идва има годно приложение, сертификати и ако за "Петнаксим"-а може много да дискутираме, какво да кажем за "Еувакс Б", която тотално не може да се прилага, а доколкото зная е предложена да покрие нашия имунизационен календар.

МЗ затъва в лъжи, категоричен бе Константинов и посочи двете причини за това, конкретно за "Еувакс Б" ваксината:

Защо и ваксината "Пентаксим" може да е опасна

През последните седмици в медиите все по-настойчиво се пише за ваксините, внесени от Турция, а именно – Pentaxim ("Пентаксим") и ...

Не може да правиш на хора на територията на България неразрешена у нас ваксина и хепатит Б не е епидемично заболяване. Т.е взето е нещо, което се твърди че е дарение, а то не е - бартер е. Всичките тези лъжи, в които се оплита министерство и започват да обясняват ала-бала, налива вода в мелницата на хората, които не искат да се ваксинират. Ако си казал 4-5 лъжи, как да ти повярват, когато кажеш истината, коментира още Константинов и допълни, че МЗ трябва да спазва законите, то ги кове и трябва да бъде пример.

Той обрисува и евентуалното развитие на нещата, ако възникне проблем при ваксинирането:

"От фирмата производител ще кажат: "Извинете вие нямате договор с нас, обърнете се към Турция. Турция ще каже - а, не, това са продукти на "Пастьор", може по пътя нещо да се е случило.  Москов, който най-вероятно ще е депутат, ще си измие ръцете със сегашното ръководство - о, те са виновни"! Виждате ли как се размива отговорността, добави той и допълни, че у мнозина се е създало впечатлението, че ако не се беше вдигнал този медиен шум, ваксините "Еувакс Б" щяха да бъдат приложени тихомълком.

Таня Андреева добави, че "за такива неща трябва да се държи сметка."

Нервите на зам-министър Пенков не издържаха: "Идва ми в повече вече, чух хиляди глупости. Турция дарява, защото не може да продава нерегистрирана в нашата държава ваксина."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com