Учените: Не правете деца през май

2774
Учените: Не правете деца през май

Изследователи от университета Принстън стигнаха до извода, че най-неблагоприятният месец от годината за зачеване на дете е май. Изследвания показват, че ако това се случи, рискът да се роди несоносено бебе е по-висок от средния. Едновременно с това специалистите са установили, че най-подходящия период за забременяване е лятото, пише списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Още в началото на 30-те години на миналия век учените обръщат внимание на това, че родените през зимата деца имат по-голям шанс да се сблъскат с проблеми със здравето впоследсвие в живота си, в сравнение с тези, които се появяват на бял свят през пролетта, лятото и есента.

Високите жени раждат повече

Високите и стройни жени са най-плодовити и склонни да възпроизвеждат потомство, разкри ново изследване, проведено в Гамбия. Тази тенде...

Освен това „зимните бебета“ имат забавено физическо и умствено развитие, сравнено с връстниците им, както и по-малка продължителност на живот.

Този феномен обикновено се свързва с неблагоприятните условия в околната среда, асоциирани със зимния сезон, в които попадат майката и плодът преди раждането. Това са огнища на заразни заболявания, сложни климатични условия, по-високо ниво на замърсяване във въздуха, недостиг на витамин D.

За да стигнат до тези изводи, авторите на изследването анализирали статистически данни за почти половин милион деца, родени в щата Ню Джърси, Ню Йорк и Пенсилвания в периода от 1994 до 2006 г. За да се елиминира влиянието върху резултатите на разликата в социално-икономическия статус на родителите, са наблюдавани само братя и сестри, родени от една майка.

По време на проучването категорично е установено, че най-неблагоприятното време за зачеване на здраво бебе е от януари до май.

Виното не вреди на бременността

Известно е, че пиенето по време на бременността поставя плода на риск от редица аномалии в развитието, наречени зародишен алкохолен син...

При това май е разглеждан като най-неподходящ от всички други месеци. Ако жената забременее тогава, рискът от раждане на недоносено дете е с 13% по-висок. Както е известно, недоносените деца имат по-ниско тегло, което обикновено води до различни проблеми със здравето – слаба имунна система, влошено зрение и слух, забавено когнитивно развите.

Междувременно учените установили, че лятото е перфектният момент за зачеване.

При жените, забременели от юни до август, обикновено не се раждат недоносени деца, а теглото на новороденото е с 8 грама по-високо от средните показатели.

Авторите на изследването смятат още, че „феноменът май“ е свързан и с пика на епидемията от грип, която се разпростира обикновено през януари и февруари – периодът на последното тримесечие от бременността при „майски“ заченалите майки.  Грипът влияе неблагоприятно върху продължителността на гестационната седмица, категорични са специалистите.

Не забременявайте след операция за отслабване

Жените, които са претърпели операция за намаляване на мазнините, трябва да изчакат най-малко една година преди да опитат да забременеят...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com