Защо Пеевски е невинен? Защото с пълна уста не се говори

24444
Защо Пеевски е невинен? Защото с пълна уста не се говори
Снимка: БГНЕС

Ако не бяха Досиетата "Пандора", българската държава никога нямаше да знае кой е Делян Пеевски. За нея той си е открай време един напълно изряден политик, ходил редовно на работа и честно заработвал заплатата си депутат, непрокарвал лобистки интереси, без контакти с подземния свят, без никаква връзка с рухването на КТБ и изобщо без никакъв прокурорски чадър или друга височайша протекция.

Да, за българската държава още от времето на "Мултигруп", тоест доста преди Пеевски, мафиотските структури са невидими. Те са журналистическа фикция. И за прокурори, и за ченгета, и за политици. Няма бе, просто няма мафия в България. И всички политици са вода ненапита. Трябва нещо, движено от външни сили, да блъсне тази прогнила държава, за да се сринат срасналите една с друга структури.

КПКОНПИ ще анализира декларациите на Пеевски за имущество и конфликт на интереси

Антикорупционната комисия ще анализира всички декларации за имущество и конфликт на интереси, подадени от Делян Пеевски в качеството му...

Дали Пеевски е декларирал притежание на офшорки, бидейки депутат, е важен въпрос. Освен че е наказуемо по закон, това е и показателно за търпимостта от страна на ДАНС и антикорупционни органи. Държавата си е затваряла очите и точно това е по-големият въпрос от офшорките. Срещу какво ли? И как това стана възможно?

Много е просто - "смазването на машината," измислено още в зората на мафиотската история, действа и у нас. През 20-те години на XX век съратникът на Лъки Лучано Майер Лански, наричан счетоводителя на мафията, убеждава ръководството на престъпния синдикат да заделя част от печалбите си за подкупване на полицаи. По-късно идва необходимостта и от подкупване на общинари, и на политици. Така престъпната империя хем се разраства необезпокоявано, хем се сраства с държавата - челен опит, очевидно добре усвоен и приложен у нас.

Без да достигат онези мащаби, родните последователи на Лански добре смазват машината в последните 25 години. Няма институция, незасегната от зверска корупция и кражби на публичен ресурс. И няма политик, който да не знае как се случва това. Но действия от страна на държавата няма или ако има, те са само срещу дребни риби. Никой не проверява бързо забогатяващите участници в управлението, защото те "всичко са декларирали". Да, декларирали са имоти и пари в банка. Е, има и някакви пари в брой, ама кой ще дойде да ти рови под дюшека. Или в чекмеджето. Или пък в офшорките. Никой няма интерес от това, важното е да се върти машината и по възможност да не скърца много.

Каквото и да установят КПКОНПИ и НАП, които уж вече са се задействали по изнесеното в "Пандора Пейпърс" и които никога не са и подозирали какво прави Пеевски, ще е късна констатация. Идеята е държавата да реагира своевременно, да има резултати, санкции и прочее неща, които у нас са само пожелания. По тази причина нито Пеевски ще върне бадева даваните му депутатски заплати, нито мълчащите с пълни усти ченгета, прокурори и политици ще се покаят. Защото с пълна уста не се говори.

Радев: Явно деянията на Пеевски са по-видими отвън, отколкото в България

Явно деянията на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото в България. Това не говори добре за нашите разследващи правораздавателни орг...

Който и да е вторият политик - а ние скоро ще узнаем, той само ще потвърди предходното изречение.

Хубавото е, че случаят "Пеевски" няма как повече да бъде потулван. След списъка "Магнитски", днешният скандал само затвърждава впечатлението, че у нас мафията си има държава. "Много умното момче" на Доган ще се превърне или в гущерова опашка, набелязана за отрязване, или в крайчеца на чорапа, който трябва да бъде разплетен.

 Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com