"Четири лапи" спасява бедстващи лъвове в судански зоопарк

9874
"Четири лапи" спасява бедстващи лъвове в судански зоопарк
Снимка: Четири лапи

Международен екип с българско участие ще окаже спешна помощ на оцелелите животни в зоопарка Ал Кураши в суданската столица Хартум. През уикенда публикувани в социалните медии снимки на изнемощелите от глад лъвове в зоопарка предизвикаха огромно обществено възмущение и загриженост по целия свят, съобщиха от "Четири лапи".

Според информация от местни любители на животните, зоопаркът не получава достатъчно средства от властите, за да осигури изхранването на обитателите и това е довело до изключително тежкото им състояние. Макар местни лекари и активисти да са опитали да окажат помощ на бедстващите животни, една от лъвиците е починала през уикенда, а друга остава в критично състояние. Освен оцелелите четири лъва, в зоопарка Ал Кураши се отглеждат още хиени, орли, костенурки и змии.

Почина основателят на "Четири лапи"

Починал е основателят и президент на "Четири лапи" Хелмут (Хели) Дунглер, съобщиха от организацията. "Скърбим за загубата на основател...

Кампанията за спасяването на животните, подета от судански активисти, накара властите да обърнат внимание на проблема и да потърсят решение със съдействието на опитните експерти на "Четири лапи". Екип от специалисти от Австрия, Германия, Франция, Холандия и България, воден от опитния ветеринарен лекар д-р Амир Кхалил, вече пътува към Судан по покана на правителството на африканската държава и в следващите дни ще извърши детайлен медицински преглед на животните, ще окаже неотложна помощ и лечение, ще осигури правилното им изхранване и съвместно с местния отдел за дива природа към Министерството на вътрешните работи на Судан ще търси най-доброто дългосрочно решение за животните. Очаква се експертите на "Четири лапи" да бъдат поканени да направят оценка и на други зоопаркове в Судан.

"Четири лапи" е една от малкото организации за защита на животните с опит в оказването на помощ за животни в държави, засегнати от военни конфликти или политическа нестабилност. През последните три години екипи на организацията спасиха бедстващи животни от зоопаркове в Мосул (Ирак), Алепо (Сирия) и Ивицата Газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com