Хунтата в Нигер ще съди сваления президент, предстои ли остър конфликт с Франция?

2979
Хунтата в Нигер ще съди сваления президент, предстои ли остър конфликт с Франция?
Снимка: Getty Images

Съдбата на сваления президент на Нигер Мохамед Базум изглежда по-мрачна от всякога. Военните, които завзеха властта в страната, възнамеряват да го обвинят в държавна измяна. Базум беше свален с военен преврат в края на юли.

Полковник Амаду Абдраман заяви по националната телевизия, че са събрани доказателства, които ще бъдат използвани за "преследване на сваления президент и неговите местни и чуждестранни съучастници пред компетентните национални и международни органи за държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност на Нигер", предаде агенция АФП, цитирана от БГНЕС.

ОЩЕ: Новата война в Африка се задава: Африкански държави решиха да задействат резервни военни сили

Правителството обосновава обвиненията си с "обмяната на информация" на Базум с "граждани", "чуждестранни държавни глави" и "ръководители на международни организации".

Къде е сваленият президент?

След преврата Базум е задържан в жилището си заедно със съпругата и сина си. Военните твърдят, че не са завзели резиденцията и че държавният глава може да общува свободно с външния свят. Според тях Базум е посещаван редовно от своя лекар. Военните твърдят, че медиците не са открили здравословни проблеми при сваления държавен глава.

Режимът призова "да се постави под въпрос искреността на твърдението" на Базум, че е отвлечен. Хунтата твърди, че войниците никога не са превземали президентската му резиденция и той все още разполагал с всички средства за комуникация.

Санкциите на ECOWAS

Освен това военният режим осъди "незаконните, нечовешки и унизителни санкции на ECOWAS (Икономическата общност на западноафриканските държави - бел. ред.)", предприети по време на срещата на върха на организацията на 30 юли. Западноафриканските страни обявиха спиране на финансовите и търговските трансакции с Нигер.

ОЩЕ: Следващата голяма война се задава в Африка: За ресурси, заради колониализма, заради руснаците

Тези санкции "стигат дотам, че лишават страната от фармацевтични продукти, хранителни продукти" и "доставка на ток" , изразяват съжаление войниците в свое изявление, цитирано от френския вестник Le Monde. Те уточняват, че "се предприемат всички спешни мерки, за да се смекчи възможно най-много въздействието на санкциите".

Войниците добавят, че "потвърждават твърдото си желание да спазват ангажиментите на Нигер по отношение на правата на човека".

Превратаджиите се оправдават с "непосредствена заплаха"

На 30 юли, четири дни след свалянето на Базум, лидерите на Икономическата общност на Западноафриканските държави (ECOWAS) решиха да поставят 7-дневен ултиматум на военните да възстановят конституционния ред, заплашвайки, че в краен случай може да прибегнат до сила.

В четвъртък, по време на нова среща на върха, лидерите потвърдиха, че предпочитат дипломатическия път за възстановяване на президента Мохамед Базум, като същевременно разпоредиха мобилизация и разполагане на "резервните сили" на ECOWAS.

Според генерал Абдурахаман Тиани, който е на власт след преврата, военните са свалили президента Базум "поради непосредствена заплаха, която би засегнала не само Република Нигер, но и Нигерия". Това каза той, цитиран от делегация от нигерийски духовници, посетили столицата Ниамей този уикенд.

В неделя шестима войници на Нигер и десет "терористи" са били убити в сражения на около 20 километра от град Санам, в западната част на страната, според предварителния доклад, представен от висшето командване на националната гвардия. Нигер обвини за това френски военни.

ОЩЕ: Нигер обвини френски военни в убийството на петима свои войници

Ролята на Франция

Париж подкрепи решението за военна намеса на ECOWAS в Нигер. Франция "напълно подкрепя всички заключения" на западноафриканските лидери, които решиха да разположат резервни сили, за да върнат на власт президента на Нигер Мохамед Базум, съобщи външното министерство на страната. Франция "отново заявява, че категорично осъжда продължаващия опит за пуч в Нигер, както и държането като заложници на президента Базум и неговото семейство", се казва още в изявлението отпреди дни.

След решението на организацията за евентуална употреба на сила в Нигер хиляди привърженици на хунтата демонстрираха близо до френската военна база в столицата Ниамей. Те скандираха "Долу Франция, долу ЕКОВАС!" и развяха нигерски и руски знамена.

След преврата около 1500-те френски военни, разположени в Нигер, очакват съдбата си.

Хунтата изпраща ясно послание: Френските военнослужещи, които от 2013 г. участват заедно с нигерската армия в борбата срещу джихадистките движения, включително свързаните с "Ал Кайда" JNIM и "Ислямска държава в Сахел", трябва да се приберат. В изказване по националната телевизия на 3 август майор-полковник Амаду Абдрамане официално анулира петте споразумения за военно сътрудничество, подписани с Франция между 1977 и 2020 г. Прекратяването е обосновано с "небрежното отношение и реакция на Франция към вътрешната ситуация" в страната, пише Le Monde.

Тези текстове осигуряваха правната рамка за присъствието и действията на френските сили в региона Сахел, разположени в Нигер, като в тях се описва френското разполагане в района след края на операция "Бархан" през август 2022 г. "Само законните власти на Нигер могат да отменят споразуменията", отвърна френското Министерство на външните работи.

Жулиен Антули, изследовател на правото на въоръжените конфликти, казва: "Голяма част от международната общност все още признава президента Мохамед Базум. Но ако хунтата наистина дойде на власт, французите ще трябва да признаят свършения факт. В такъв случай присъствието на френските сили в Сахел, базирани в Нигер, ще бъде незаконно, след като изтече срокът за предизвестие, определен в споразуменията".

САЩ и Франция, както и още редица западни страни, призовават за освобождаването на Базум.

Хунтата е готова за преговори

Според религиозната делегация хунтата е заявила, че е отворена за дипломатическо разрешаване на кризата. Генерал Тиани "декларира, че вратата му е отворена за проучване на пътя на дипломацията и мира с цел разрешаване на кризата", заяви в съобщение за пресата Абдулахи Бала Лау, начело на тази посредническа мисия, осъществена със съгласието на президента на Нигерия Бола Тинубу, който е и настоящ председател на ECOWAS.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com