Новата война в Африка се задава: Африкански държави решиха да задействат резервни военни сили

12682
Новата война в Африка се задава: Африкански държави решиха да задействат резервни военни сили
Снимка: Getty Images

Западноафриканските лидери наредиха активирането на миротворческите сили за бързо реагиране на регионалната група след преврата в Нигер. Силите трябва да бъдат разположени "за възстановяване на конституционния ред в република Нигер". Това гласи изявление, прочетено от Омар Алиу Турей, президент на Комисията на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС / ECOWAS).

От изявлението обаче не става ясно какво значи това, дали е обявяване на нова война в Африка - CNN вече са поискали от ЕКОВАС да посочи конкретно, след като казват в същото изявление, че препотвърждават ангажимента си за възстановяване на конституционния ред в Нигер чрез мирни похвати.

Заплаха от хунтата и изказвания

Междувременно AP публикува новина, че хунтата в Нигер е предупредила зам.-американския държавен секретар Виктория Нюланд, че ако се стигне до военна интервенция, ще убие сваления президент на страната Мохамед Базум.

Преди началото на разговорите на срещата на върха при закрити врата, президентът на Нигерия Бола Тинубу настоя да не се затваря опцията за дипломатическо решение на кризата. В същото време Тинубу добави, че употребата на военна сила все още остава опция, при невъзможност да се намери друго решение. "Ако ние не го направим, никой друг няма да го направи вместо нас", каза нигерийският президент, предаде БГНЕС.

Преди да напусне срещата на върха, президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара заяви пред журналисти, че ECOWAS "се е намесвала в миналото - в Либерия, в Сиера Леоне, в Гамбия и в Гвинея Бисау", когато конституционният ред в страните е бил застрашен. "Днес имаме подобна ситуация в Нигер и искам да кажа, че ECOWAS не може да приеме това", каза той и добави, че се надява решението за разполагане на сили "да бъде изпълнено незабавно".

Няколко часа по-късно блокът одобри военна намеса в Нигер "възможно най-скоро" срещу военната хунта. Това беше съобщено именно от Уатара. "Началниците на генералните щабове ще имат други конференции, за да финализират нещата, но имат съгласието на Конференцията на държавните глави операцията да започне възможно най-скоро", заяви Уатара, след като се завърна от извънредна среща на върха на ECOWAS.

Париж подкрепи решението за военна намеса на ECOWAS в Нигер. Франция "напълно подкрепя всички заключения" на западноафриканските лидери, които решиха да разположат резервни сили, за да върнат на власт президента на Нигер Мохамед Базум, съобщи външното министерство на страната. Франция "отново заявява, че категорично осъжда продължаващия опит за пуч в Нигер, както и държането като заложници на президента Базум и неговото семейство", се казва още в изявлението.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също изрази подкрепата за усилията, които ECOWAS полага, за да възстанови конституционния ред в Нигер.

Предистория

Нигер е обхванат от политически хаос от края на миналия месец, когато Мохамед Базум беше свален с военен преврат, извършен с активното участие на президентската гвардия. ECOWAS отговори, като въведе санкции и издаде ултиматум на управляващата военна хунта: оттеглете се в рамките на една седмица или се изправете пред потенциална военна намеса. Този срок изтече в неделя, 6 август, без никаква промяна в политическата ситуация.

По-рано днес лидерите на ECOWAS заявиха, че предпочитат да намерят дипломатическо решение на кризата и ще изпратят войски като последна мярка: Първи по-сигурен знак за кризата в Нигер от западноафриканските държави (ВИДЕО)

Въоръжените сили на Нигер изглежда се подготвят за възможна военна намеса тази седмица, каза военен източник пред CNN. Конвой от около 40 пикапа пристигна в столицата в нощта в неделя вечерта, докарвайки войници от други части на страната.

ОЩЕ: Следващата голяма война се задава в Африка: За ресурси, заради колониализма, заради руснаците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com