Нигерия в хватката на африканските талибани

62425
Нигерия в хватката на африканските талибани
Снимка: Getty Images / Guliver

Миналия месец ислямистката терористична групировка "Боко Харам" отвлече 300 ученички в Нигерия. Във връзка с това неизбежно възниква въпросът какво означава тази постъпка за състоянието на западноафриканската държава.

Никога преди в историята на Световния икономически форум една регионална среща не е била провеждана при такива строги мерки за сигурност като тази, която се състоя в столицата Абуджа през миналата седмица. Вместо да обсъдят западноафриканската петролна държава и нейния икономически потенциал, по време на конференцията делегатите разговаряха изключително за скорошното ескалиране на политическото насилие и отвличането на близо 300 момичета от девическо училище.

От началото на годината „Боко Харам” са убили около 2000 души в страната. Много хора не могат да проумеят защо вече месеци наред нигерийското правителство търпи бруталното клане, което групировката устройва в региона.

А ислямистите с разбирания от времето на Каменната епоха се оказаха изненадващо модерни. Наблюдатели предполагат, че генералите на нигерийските военни може всъщност да работят съвместно с групировките или да печелят пари при закупуването на скъпо военно оборудване. Досега обаче няма доказателства за това. В същото време е трудно по друг начин да бъде обяснено как точно членовете на „Боко Харам” са се сдобили с модерните бронирани автомобили, които се видяха на видеото, в което организацията пое отговорността за отвличането.

До този момент все още не може да се каже кой точно стои зад терористичната групировка, кой я финансира и докъде е разпростряла пипалата си, защото тя е толкова добре организирана, че досега нигерийското разузнаване така и не е успяло да се инфилтрира в нея. Единствено сигурно е, че нейните членове категорично отхвърлят западния начин на живот, включително консумацията на алкохол, както и всякакви форми на лукс. Вместо това техните лидери изискват ислямските шериатски закони, които вече са в сила в северната част на Нигерия, да бъдат наложени в цялата страна. Не е ясно дали групата получава финансова или логистична подкрепа от съседната терористичната мрежа „Ал Кайда в ислямския Магреб” (AQIM) - регионален клон на „Ал Кайда”. Но това, че тесен контакт между двете групировки съществува, е напълно сигурно. Това, което на пръв поглед изглежда като война на религиите, е преди всичко борба за все по-оскъдните ресурси на страната.

Der Tagesspiegel

„Боко Харам” накарали отвлечените нигерийски ученички да приемат исляма

Ислямистката нигерийска групировка „Боко Харам”, която преди около три седмици отвлече повече от 200 ученички от девическо ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com