X
 
 

Служителите на южноафриканските авиолинии готвят безсрочна стачка

882 0
Служителите на южноафриканските авиолинии готвят безсрочна стачка
Снимка: iStock/Guliver
Хиляди служители на националната авиокомпания на Южна Африка ще организират безсрочна стачка в петък заради планираните съкращения на работни места и заплатите, заявиха синдикатите, дни след като въздушният превозвач обяви, че ще уволни стотици служители.

Очаква се над 3000 служители, включително кабинния екипаж, регистратура, продажба на билети и технически персонал, както и наземент персонал, да свалят започнат стачка от петък, съобщиха синдикатите.

"Пристъпваме към майката на всички стачки", каза Зази Нсибаньони-Мугамби, президент на асоциацията на южноафриканските кабинни екипажи (SACCA) на пресконференция в Йоханесбург, като добави, че синдикатите са стигнали до "задънена улица" със South African Airways (SAА) по исканията за заплати.

„Заземяваме авиокомпанията в петък“, каза Ирвин Джим, генерален секретар на Националния съюз на металурзите в Южна Африка (NUMSA).

Държавната авиокомпания в понеделник обяви процес на преструктуриране, който може да засегне 944 служители и "да доведе до загуба на работни места".

South African Airways (SAA) има сериозни дългове и се бори с трудности въпреки неколкократното финансово подпомагане от страна на правителството.

Служителите, които също искат повсеместно увеличаване на заплатите с осем процента, искат „сигурност на работното място за най-малко три години“.

Двата профсъюза заявиха, че пилотите - които не участват в стачката - са приели увеличение от 5,9%.

В авиокомпанията работят 5146 работници.

Синдикатите обвиняват борда на SAA и ръководството на изпълнителната власт за кризата, в която се намира авиокомпанията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...