Трима европейски лидери обсъждат в Тунис проблемите на миграцията

1065
Трима европейски лидери обсъждат в Тунис проблемите на миграцията
Снимка: Gettyimages.com

Лидерите на ЕС, Италия и Нидерландия посетиха Тунис  за разговори за подпомагане на затруднената му икономика и за намаляване на потока от нелегални мигранти към Европа.

Северноафриканската държава, която в момента обсъжда отпускането на спасителен заем от МВФ, е основен вход за мигрантите и търсещите убежище, които се опитват да прекосят опасното Средиземно море, съобщи АФП.

Тунизийски военни загинаха при падането на военен хеликоптер в морето

Тунизийски военен хеликоптер падна в морето и четирима военни загинаха при катастрофата, предаде Франс прес. Трагедията се е разиграла...

Правителствата на ЕС, подложени на натиск за намаляване на броя на пристигащите, се споразумяха миналата седмица за стъпки за ускорено връщане на мигрантите в страните им на произход или в транзитни държави, считани за "безопасни", включително Тунис, предаде БГНЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Тунис в неделя заедно с премиера на Италия Джорджа Мелони и нидерландския ѝ колега Марк Рюте.

Те трябваше да се срещнат с президента Каис Саид, който от 2021 г. е поел почти пълни управленски правомощия в страната, за разговори по икономически и миграционни въпроси.

Крайнодесният премиер на Италия Мелони осъществи второто си посещение в Тунис в рамките на една седмица, след като във вторник се срещна със Саид.

Тунис се намира на около 150 км от италианския остров Лампедуза и отдавна е трамплин за мигрантите - предимно от африканските държави на юг от Сахара, които търсят по-добър живот в Европа.

Бежанска лодка потъна край Тунис, най-малко 19 души са загинали

Лодка с африкански бежанци и мигранти се е преобърнала край Тунис, при което са загинали най-малко 19 души, съобщи телевизия ТРТ. През...

Гранична охрана в Европа

Все повече мигранти идват от Тунис, чиято икономика, базирана на туризма, беше силно засегната от ковид пандемията и която сега е в сериозна икономическа криза, характеризираща се с висока инфлация и безработица.

Миналата година силно задлъжнялата страна постигна принципно споразумение за отпускане на спасителен заем от МВФ в размер на около 2 млрд. долара. Но оттогава преговорите са в застой заради изискваните от фонд реформи, особено по отношение на държавните предприятия и държавните субсидии за основни продукти.

На 6 юни Саид, който от юли 2021 г. е концентрирал в ръцете си почти цялата власт, отново заклейми това, което нарече "диктат" на базирания във Вашингтон МВФ.

По въпроса за миграцията Саид обещаваше по-рано "спешни мерки" за справяне с пристигащите в Тунис.

Хиляди в Тунис протестираха срещу президента

Две съпернически опозиционни партии в Тунис проведоха вчера едни от най-големите протести срещу президента Каис Сайед, предаде Ройтерс....

Тунизийските правозащитни групи го обвиниха в реч на омразата, след като през февруари той обвини, че "ордите" от мигранти от Субсахарска Африка са отговорни за нарастващата престъпност и представляват "демографска" заплаха.

След речта му нападенията срещу мигранти рязко се увеличиха и хиляди напуснаха страната.

В събота Саид заяви, че отхвърля превръщането на Тунис в "гранична охрана" на Европа, говорейки по време на изненадващо посещение в Сфакс - крайбрежен град, откъдето тръгват много мигранти.

Тунизийският форум за икономически и социални права осъди посещението на тримата европейски лидери в неделя като опит за "изнудване" на Тунис с предложение за финансова подкрепа в замяна на засилена гранична бдителност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com