ЮАР: Не може без Африка в Съвета за сигурност

5288
ЮАР: Не може без Африка в Съвета за сигурност
Снимка: Gettyimages

Несправедливо е да няма представител на Африка сред постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, заяви президентът на ЮАР Джейкъб Зума.

"Практически, не бе постигнат прогрес след реформата на Съвета за сигурност на ООН през 2005 г. Няма оправдание за подобна несправедливост - над 1 млрд. души, колкото е населението на Африка, да нямат представител сред постоянните страни-членки на СС на ООН, които вземат ключови решения", заяви Зума от трибуната на ООН, предаде БГНЕС.

Президентът на Литва предложи премахване на правото на вето в СС на ООН

Президентът на Литва Далия Грибаускайте предложи при изключителни случаи постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН да бъдат...

Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН да 5 държави - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция. Останалите членове се сменят на ротационен принцип, като обаче само 5-те постоянни имат право на вето. На 70-ото Общо събрание на ООН кралят на Холандия и президентът на Мексико поискаха ограничаване на правото на вето.

В отговор френският президент Франсоа Оланд заяви, че е "за", но само що се отнася до "масови жертви". Президентът на Русия Владимир Путин изрази готовност за промяна в устава на ООН, но намекна, че е против отпадането или дори ограничаването на правото на вето, упражнявано от постоянните членки на СС на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com