Уганда: Ебола не е достигнала столицата, въпреки регистрираните случаи

1502
Уганда: Ебола не е достигнала столицата, въпреки регистрираните случаи
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите на Уганда твърдят, че епидемията от ебола, която причини смъртта на 19 души в цялата страна, не е достигнала Кампала, въпреки че в столицата няколко души са дали положителен резултат за вируса.

Световната здравна организация съобщи, че има 54 потвърдени случая на силно заразната вирусна хеморагична треска, откакто на 20 септември е съобщено за първи път за епидемията в централния район Мубенде. 

Десетки заразени и починали от ебола в Уганда

29 души, сред които и четирима здравни работници, са починали от ебола в Уганда, откакто преди две седмици властите обявиха епидемия в ...

В Кампала е регистриран само един смъртен случай - на 45-годишен мъж, който избягал от Мубенде след смъртта на свой роднина и потърсил помощта на знахар, преди да замине за столицата, където починал.

В четвъртък здравните власти съобщиха, че съпругата на мъжа също е дала положителна проба за ебола малко след като е родила в здравна клиника в Кампала, град с население от 1,5 млн. души.

Но въпреки този нов случай министърът на здравеопазването Джейн Рут Асенг подчерта, че Кампала все още се счита за свободна от ебола, тъй като жената и съпругът ѝ са били изложени на вируса в Мубенде. "Искам много ясно да заявя, че това не означава, че в Кампала има ебола", заяви Асенг пред репортери в четвъртък.

"Случаите, които вече са били регистрирани в Мубенде, си остават случаи от Мубенде. Освен ако Кампала не генерира свои собствени случаи, които започват в Кампала. Не можем да наречем това случай на Кампала". Здравните служители не са коментирали състоянието на бебето, родено от жената, чийто тест е положителен.

Ваксина срещу ебола започва изпитания върху хора

Оксфордският университет е обявил набиране на доброволци за изпитания на ваксина срещу вируса ебола върху хора. Това става ясно от публ...

Здравните работници, които са присъствали на раждането, са под лекарско наблюдение в изолатор в главната болница на Кампала, където ще останат през следващите 21 дни, казва Асенг.

Ебола се разпространява чрез телесни течности, като обичайните симптоми са треска, повръщане, кървене и диария. Епидемиите трудно се ограничават, особено в градска среда. Животът в Кампала продължава да се развива нормално, въпреки че в някои училища са въведени съоръжения за миене на ръцете, които бяха широко разпространени по време на пандемията от коронавирус.

В сряда президентът Йовери Мусевени нареди на традиционните лечители да спрат да лекуват болни хора в опит да спрат разпространението на ебола и нареди на полицията да арестува всеки, заподозрян в заразяване с вируса, който откаже да бъде изолиран.

Последният регистриран смъртен случай в Уганда в резултат на предишна епидемия от ебола беше през 2019 г. Конкретният щам, който сега циркулира в страната, е известен като вирус на суданската ебола, за който понастоящем няма ваксина. СЗО твърди, че до няколко седмици може да започнат клинични изпитвания на лекарства за борба с този щам.

Нова надежда - има ген, който спира вируси от рода на ебола и ХИВ

Американски биолози откриха ген при маймуни и мишки, една от мутациите на който блокира ХИВ (който причинява спин), ебола и други опасн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com