В Африка се очертава голяма война: Две държави подкрепиха преврата в Нигер (ВИДЕО)

15715
В Африка се очертава голяма война: Две държави подкрепиха преврата в Нигер (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Всяка военна интервенция в Нигер за възстановяване на сваления президент Мохамед Базум ще се счита за "обявяване на война на Буркина Фасо и Мали". Това заявиха двете страни в съвместно изявление, предаде АФП.

Правителствата на двете съседни на Нигер страни, които наскоро преживяха военни преврати, направиха тези коментари, след като западноафриканските лидери заплашиха да използват "сила" за възстановяването на Базум и наложиха финансови санкции на превратаджиите.

ОЩЕ: Външна военна намеса в Нигер, ако превратаджиите не сложат оръжие

"Всяка военна интервенция срещу Нигер би била равносилна на обявяване на война на Буркина Фасо и Мали", предупредиха двете държави. Те заявиха, че "катастрофалните последици от военна интервенция в Нигер... биха могли да дестабилизират целия регион". Двете страни добавиха, че "отказват да прилагат" "незаконните, нелегитимни и нехуманни санкции срещу народа и властите на Нигер".

Началникът на нигерската гварди генерал Абдурахаман Тиани се обяви за лидер на Нигер, но претенциите му бяха отхвърлени на международно ниво и западноафриканският блок ECOWAS му даде една седмица, за да върне властта.

След Мали и Буркина Фасо, Нигер е третата страна от Сахел, която за по-малко от три години е разтърсена от военен преврат.

В отделно изявление Гвинея - чието правителство също е резултат от преврат - изрази "несъгласието си със санкциите, препоръчани от ECOWAS, включително военната намеса", предаде БГНЕС. Тя заяви, че е "решила да не прилага тези санкции, които смята за незаконни и нехуманни", и призова ECOWAS да "преразгледа позицията си".

ОЩЕ: Човекът зад военния преврат се обяви за новия лидер на Нигер

Ще се намесят ли Франция и ЕС?

Френската външна министърка Катрин Колона опроверга  твърденията на нигерската хунта, че Франция иска да извърши военна интервенция в Нигер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това не отговаря на истината", каза Колона в ефира на телевизия BFM.

Колона коментира и неделната демонстрация пред френското посолство в Ниамей. "Видяхме една организирана демонстрация, която не беше спонтанна. Демонстрацията беше изключително опасана, с коктейли "Молотов" и руски знамена, с антифренски лозунги, копирани от прояви на други места", каза френската министърка, като отбеляза, че са налице "всички обичайни съставки на дестабилизацията по руско-африкански маниер".

Катрин Колона изтъкна, че абсолютен приоритет на Франция е да гарантира сигурността на гражданите си в Нигер. Освен това тя каза, че е възможно демократично избраният президент Мохамед Базум да бъде върнат на власт. "Това е необходимо, тъй като тази дестабилизация е опасна за Нигер и съседните страни", обясни Колона.

Европейският съюз осъди ареста на министри от сваленото правителство, извършен от новата хунта в Нигер, и поиска те да бъдат незабавно освободени, предаде АФП. Партията на сваления президент Мохамед Базум (PNDS) предупреди, че след поредицата от арести западноафриканската страна рискува да се превърне в "диктаторски и тоталитарен режим".

PNDS съобщи, че са задържани министрите на петрола и минното дело, както и ръководителят на нейния национален изпълнителен комитет. ЕС поиска да бъдат незабавно освободени. Блокът на 27-те държави спря бюджетната подкрепа за Ниамей и предупреди, че може да наложи допълнителни санкции заради преврата.

Базум, съюзник на Запада, чието избиране преди малко повече от две години отбеляза първия мирен преход на властта в Нигер след обявяването на независимостта, беше свален на 26 юли от елитната президентска гвардия.

ОЩЕ: Преврат в Нигер, президентът е отстранен (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com