Човекът зад военния преврат се обяви за новия лидер на Нигер

2707
Човекът зад военния преврат се обяви за новия лидер на Нигер
Снимка: Getty Images

След драматичния преврат от сряда генерал Абдурахман Тчиани се обяви за новия лидер на Нигер. Ръководеното от него подразделение на президентската гвардия залови държавния глава Мохамед Базум.

Сваленият Базум беше първият демократично избран лидер на африканската страна, който заменя друг, след обявяването на независимостта през 1960 г. от Франция. Оттогава насам това е общо петият преврат в страната.

Смята се, че понастоящем Базум е в добро здраве и все още е в плен на собствената си охрана. Вчера сваленият президент обяви, че още е на власт и че превратът не бил подкрепян от цялата армия. 

Базум беше смятан за ключов съюзник на западните държави в борбата срещу ислямистките бойци в региона Сахел, обхващащ части от Северна и Централна Африка.

Остри реакции

Франция заяви, че не признава нито един от лидерите на преврата и ще признае само Базум за държавен глава. "Потвърждаваме най-категорично ясното искане на международната общност за незабавно възстановяване на конституционния ред и демократично избраната гражданска власт", се казва в изявление на френското външно министерство.

ООН и САЩ също се обявиха срещу военните, организирали свалянето на Базум, и призоваха за освобождаването му. Превратът беше остро осъден още от Африканския съюз, Западноафриканския регионален блок (ECOWAS) и ЕС.

Съобщава се обаче, че лидерът на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е възхвалил преврата, определяйки го като триумф. "Това, което се случи в Нигер, не е нищо друго освен борбата на народа на Нигер с неговите колонизатори", е цитиран да казва той в канал в "Телеграм", свързан с "Вагнер".

ОЩЕ: Пригожин се мъчи да се намеси в Нигер, където армията свали прозападния президент

Кой е генерал Тчиани?

62-годишният Тчиани е начело на президентската гвардия от 2011 г. и е повишен в чин генерал през 2018 г. от бившия президент Махамаду Исуфу.

Той е свързван и с опита за преврат срещу бившия президент през 2015 г., но се яви в съда, за да отрече това.

В телевизионно обръщение генерал Тчиани заяви, че хунтата му е поела властта заради редица проблеми в Нигер, сред които несигурност, икономически проблеми и корупция. Той се обърна и към световните съюзници на Нигер, като заяви, че хунтата ще спазва "всички международни ангажименти на страната, както и правата на човека", пише BBC.

Военните обаче атакуват тези, които ѝ се противопоставят, като обвиняват членовете на сваленото правителство, намерили убежище в чуждестранни посолства, че подготвят заговор срещу хунтата. Те заявиха, че всеки подобен опит би довхл до кръвопролития, които досега са били избягвани.

Какво се случва в столицата?

Животът в столицата Ниамей до голяма степен се нормализира, пазарите и магазините са отворени, но на държавните служители е наредено да се приберат по домовете си.

Междувременно нигерците имат смесени чувства относно преврата, твърди BBC.

От 2020 г. насам вече в три държави от региона Сахел стават държавни преврати – Нигер, Мали и Буркина Фасо. Последните две страни се ориентираха от сътрудничество със Запада към връзки с други партньори, сред които Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com