В ЮАР планират да разрешат на жените да имат повече от един съпруг

10598
В ЮАР планират да разрешат на жените да имат повече от един съпруг
Снимка: iStock/Guliver

Южноафриканското правителство проучва възможността да позволи на жените да имат повече съпрузи - предложение, което предизвика доста раздвижване сред консерваторите в страната, съобщава БГНЕС. Предложението за допускане на полиандрия е включено в зелена книга (правителствен документ, който всеки заинтересован човек може да проучи и по който може да направи предложения, особено преди законодателството да бъде променено или създадено ново) на Министерството на вътрешните работи на Южна Африка , чието намерение е да направи брака по-приобщаващ.

Вариантът е един от няколкото в изчерпателен документ, но той предизвика интензивни дебати в Южна Африка. Полигамията, при която мъжете се женят за множество съпруги, е законна в страната. „Южна Африка наследи брачен режим, основан на калвинистките и западнохристиянските традиции“, се отбелязва в документа и се добавя, че действащите закони за брака „не са информирани от глобална политика, която се основава на конституционни ценности и разбиране за динамиката на брака в модерното общество“.

Имамът на Египет: Полигамията е несправедливост към жените

Великият имам на голямата джамия „Ал-Азхар“ в Кайро заяви, че полигамията може да бъде „несправедлива спрямо жените и...

Документът посочва, че действащият закон позволява сключване на брак на непълнолетни и не предвижда двойки, които сменят пола си и искат да останат женени, да се развеждат. Като част от усилията за укрепване на брачната политика, отделът се консултира с традиционни лидери, както и с активисти за правата на човека и други групи, по ключови въпроси. Правозащитниците „твърдят, че равенството изисква полиандрията да бъде законно призната като форма на брак“.

Длъжностни лица установиха, че хората имат много различни възгледи за брака, но едно от предложенията е да се разработи „неутрална по пол“ схема за брак. "Южна Африка може да прекрати категоризацията на браковете въз основа на раса, сексуална ориентация, религия и култура", се казва в предложението. "Това означава, че Южна Африка би могла да приеме двойна система от моногамни или полигамни бракове". Поради елемента на половата неутралност, тази опция би се прилагала както за жените, така и за мъжете, ако стане закон и следователно позволява полиандрия.

Консерваторите в страната бяха смаяни от предложението. Популярно лице, което критикува предложението, е Муса Мселеку, риалити звезда, който има четири съпруги. "Аз съм за равенството", каза Мселеку във видео през май. Той твърди, че полиандрията би поставила под съмнение бащинството на децата. „Към какво семейство ще принадлежи това дете?“, Пита Мселеку. "Нещо повече, ние сме духовни хора", добави той. „Нашите духове, нашият създател се е погрижил да бъдем създадени по този начин“. "Това е чуждо на нашия манталитет", казва той. И посочва, че „защитата на нашето съществуване е важна както за сегашното поколение, така и за бъдещето“.

Идеята, че полиандрията не е автентично африканска, също е широко разпространена сред религиозните лидери, според Министерството на вътрешните работи. Документът отбелязва, че по време на разговори с традиционните лидери е разкрито, че те вярват, че „само на мъжете е позволено да имат множество съпруги“. В документа се добавя: "Следователно традиционните лидери смятат полиандрията за неприемлива практика, тъй като тя не е от африкански произход." Преподобният Кенет Мешо, лидер на Африканската християндемократическа партия, също се противопостави на предложението. В интервю за южноафриканския телевизионен оператор eNCA, Мешо казва, че докато полигамията е „приета практика“, полиандрията не е такава. "Мъжете са ревниви и притежаващи", каза Мешо, обяснявайки защо бракът с множество съпрузи няма да работи.

Скарлет Йохансон счита полигамията за естествена

Американската актриса Скарлет Йохансон заяви в интервю за Playboy, че не вярва в моногамията. Тя дори сподели, че счита моногамните отн...

По-късно в документа служителите казаха, че „докато някои заинтересовани страни вярват в практиката на полигамията, има и такива, които й се противопоставят. Това важи в еднаква степен за практиката на полиандрията. По ирония на съдбата, заинтересованите страни, които вярват в полигамията, са против полиандрията. Южноафриканското правителство се консултира с документа до 30-ти юни, като приканва да се коментират всички предложения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com