Коронавирусът мери сили с обикновения грип

2285
Коронавирусът мери сили с обикновения грип
Снимка: iStock/Guliver

Докато европейците се готвят за мрачна зима под заплахата от нарастващи инфекции с COVID-19, минималният брой случаи на грип, регистрирани до момента, сочат възможно благоприятно развитие, информира БГНЕС. Наличните данни за Европа от началото на октомври, когато броят на случаите на грип обикновено започват да нарастват, отразяват ниски цифри, наблюдавани в южното полукълбо по-рано тази година и в Съединените щати, където сезонът на грипа също току-що е започнал.

Някои лекари казват, че комбинацията от блокировки, носенето на маски и честото миене и дезинфекция на ръцете изглежда е възпрепятствала разпространението на сезонния грип, като същевременно предупреждават, че данните трябва да се третират внимателно, тъй като пикът на сезона е след седмици или дори месеци. Според Flu News Europe, съвместна платформа за мониторинг на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация, която събира данни от 54 европейски региона, само на един човек е бил поставен диагноза сезонен грип от 4 433 контролни теста за периода 28-ми септември – 22-ри ноември.

101-годишна италианка, преживяла испанския грип, се бори успешно с COVID-19 за трети път

Лекарите и медицинският персонал в Италия са зашеметени от устойчивостта на Мария Орсингер, 101-годишна жена, която е преживяла пандеми...

Тези данни от източници на сентинел - данни, събирани от националните здравни власти въз основа на проби, взети от редица общински лекари - се превръщат в процент на позитивност от 0,02%. Този процент е доста под прага от 10%, който Световната здравна организация (СЗО) счита за „епидемия“, когато става въпрос за грип. По същото време миналата година този процент е бил 15%.

Американските лаборатории за обществено здраве и клиничните лаборатории съобщават за по-малко от 500 случая и няма починали от сезонния грип от 27-ми септември, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Докато учените предупреждават, че пандемията на коронавирус ограничава тестването за грип, ниският европейски процент на заболели от грип до момента ще осигури известно облекчение за правителствата и здравните власти, които се страхуваха от потенциално смъртоносна „туиндемия“ на COVID-19 и грипните щамове през зимата.

„Във всяка типична година ставаме свидетели на стотици случаи на грип на този етап в Европа и извън нея“, каза Бруно Лина, старши вирусолог от Hospices Civils de Lyon, който наблюдава 13 болници в третия по големина град във Франция. „Приетите стъпки за предотвратяване на предаването на COVID-19 са много ефективни срещу грип и други респираторни вируси“, заяви той. Лина и двама други експерти също цитират възможното въздействие на „вирусна намеса“, известна също като резистентност към суперинфекция - механизъм, чрез който излагането на вирус предизвиква имунен отговор, който е смъртоносен за други патогени."В този случай това означава, че коронавирусът в момента запълва пространство, което прави много трудно, ако не и невъзможно, други респираторни вируси като грип да съжителстват с него", обясни той.

Сезонните грипни вируси причиняват между 4 и 50 000 000 инфекции всяка година и до 70 000 европейци умират годишно от усложнения, свързани с грипа, особено сред възрастните хора и рисковите групи. Смъртните случаи в Европа, приписвани на COVID-19, са надвишили 370 000 до момента тази година. Грипните инфекции обикновено достигат връх през първите седмици на годината в Северното полукълбо. Тази година в Европа пикът беше през февруари. Тъй като много правителства сега облекчават ограниченията, за да разрешат празнични събирания за Коледа и нова година, здравните власти се опасяват, че справянето с пандемията може да бъде затруднено.

Грипът тази година хем ще закъснее, хем ще е с по-ниска интензивност

Много внимателно наблюдаваме и вече изследваме допълнително серуми от всички части на страната по отношение на грипа. Аз имам една наде...

Друга несигурност се крие в степента на усвояване на ваксините срещу грип. Експерти казват, че процентите варират значително в европейския регион, въпреки правителствените кампании, призоваващи гражданите тази година да се ваксинират срещу грип възможно най-рано. Ниският брой регистрирани инфекции досега може да обезкуражи хората, които все още не са ваксинирани, да си направят ваксина, каза Едуард Хил, научен сътрудник от Университета в Уорик. Ниският брой на грипни инфекции също представлява предизвикателство за производителите на ваксини, които се подготвят за сезон 2021 г./2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com