Нова находка от анонимни гробове край детски интернат в Канада

2739
Нова находка от анонимни гробове край детски интернат в Канада
Снимка: Getty Images/Guliver

Група от коренното население в Канада съобщи за откриването на няколкостотин безименни гроба в района до бивше училище-интернат, съобщава ТАСС, позовавайки се на вестник „National Post“.

Според нея се очаква представители на коренното население да разкрият подробности за находките, направени на територията на бившето училище за техни деца по време на пресконференция в четвъртък сутринта, както и да изяснят данните за броя на телата. "Броят на анонимните гробове ще бъде най-големият до момента в Канада", се казва в изявление, публикувано от Федерацията на суверенните коренни народи, предаде БГНЕС.

Десетки скелети със завързани ръце откриха във Великобритания

Мистериозни масови гробове бяха открити по време на строителство в Югоизточна Великобритания. Скелети със завързани ръце били намерени ...

В края на май стана известно, че погребаните останки на 215 непълнолетни са открити при разкопки на територията на бивше училище за индиански деца в град Камлупс (Британска Колумбия). Това училище функционира от 1890 до 1969 г. и е едно от най-големите в Канада. Новината шокира канадската общественост, която поиска от властите да извършат подобни разкопки на териториите на всички бивши образователни институции за коренното население, последното от които приключи през 1996 г. Имаше и призиви към Римокатолическата църква да публикува документи, които да позволят откриването на подобни погребения и друга документация на местните училища.

През 1876 г. под управлението на министър-председателя Макдоналд в Канада е приет „Индиански закон“ който по-специално предвижда отнемане на земя на коренното население на страната за нуждите на федералното правителство. През 1884 г. към него се правят допълнения за създаването на специални училища, които се наричат „резидентни“. Индианските деца са били насилствено отвеждани в тези интернати, за да ги интегрират в канадското общество. Според статистиката от 150 хил. ученици от побои и болести са загинали най-малко 3,2 хил. Управлението на тези образователни институции е отговорност на Римокатолическата църква.

През 2017 г. канадският премиер Джъстин Трюдо направи официално извинение към коренното население в страната, пострадало в тези интернати. Властите се съгласиха да платят 800 милиона канадски долара (тогава 638 милиона долара) на жертвите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com