ООН създава система за ранно предупреждение при климатични катастрофи

1424
ООН създава система за ранно предупреждение при климатични катастрофи
Снимка: Getty Images / Guliver

ООН обяви план за създаване в следващите пет години на глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност три милиарда долара, предаде Франс прес.

"Уязвимите жители на най-застрашените от глобалното затопляне територии все по често са изложени на климатични катастрофи без никакви средства за ранно предупреждение", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на срещата на високо равнище за климата, която се провежда в Египет под егидата на организацията КОП27, предаде БТА. "Народите на Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка и жителите на малките островни държави са заплашени петнадесет пъти повече от гибел, следствие от климатична катастрофа", предупреди той.

Гутериш: Изборът е между солидарност за климата или колективно самоубийство

Човечеството е в "битката на живота си", тъй като изменението на климата засилва сушите, наводненията и горещите вълни, предупреди гене...

През март Гутериш обяви амбициозната цел в рамките на следващите пет години всеки жител на планетата да може да бъде предупреждаван за предстоящи поройни дъждове, циклони или други екстремни климатични събития, които се случват все по-често заради глобалното затопляне.

"Ранното предупреждение спасява животи и осигурява огромни икономически ползи. Достатъчно е да се издаде предупреждение за наближаващо климатично събитие 24 часа по-рано, за да намалим с 30 процента последващите щети", смята Петери Талас - генерален секретар на Световната метеорологична организация и автор на плана.

По данни на публикуван наскоро доклад на организацията и Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия половината от държавите по света не са подготвени за подобни събития. По-малко от половината развиващите се страни и едва една трета от развиващите се островни държави разполагат със система за ранно предупреждение от различни видове застрашаващи събития.

За да постигнат поставените цели от ООН твърдят, че е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода - 2023-2027 г. - сума, която според организацията е нищожна на фона на предимствата.

Джеф Безос обеща 1 милиард долара за опазване на околната среда

Фондът за Земята на Джеф Безос (Bezos Earth Fund), създаден от основателя на американската корпорация Amazon, обеща да допринесе с 1 ми...

Международната комисия по адаптирането изчислява, че ако 800 милиона долара бъдат вложени в подобен вид системи в развиващите се страни, ще се избегнат загуби в размер между 3 и 16 милиарда на година.

Сумата от 3,1 милиарда за адаптиране към глобалното затопляне ще бъде разпределена в четири сектора - по-добро определяне на рисковете от катастрофи, разполагане на системи за наблюдение и предупреждение, засилване на способностите за реакция на място и осигуряване на достъпна информация за всеки, който е застрашен от бедствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com