Плагиатствал ли е носителят на "Пулицър"?

2422
Плагиатствал ли е носителят на "Пулицър"?
Снимка: iStock/Guliver

Вестник The New York Times се сблъсква с обвинения за некоректно използване на източници на информация.

След като изданието спечели тази година три премии „Пулицър” – най-престижната награда за журналистика, последва гневна реакция от страна на руското посолство във Вашингтон. Вестникът стана носител на наградата и заради материалите си, посветени на Русия. Става въпрос за „завладяващи истории, проучвани при голям риск, които показват хищническия характер на режима на Владимир Путин”. В нито една от статиите не става въпрос за вътрешната ситуация в царството на Путин, а авторите им се занимават с войната в Либия и Сирия, с изборите в Мадагаскар и Централна Африка, както и с убийства в България и Украйна.

Арестуваха журналисти в Беларус за кражба на новини

Шестима журналисти от Беларус бяха задържани по обвинение за незаконен достъп до новини на държавната агенция БелТА, съобщи ръководител...

И в един от тези материали се появи миризма на плагиатство, пише германският Tagesspiegel. Руското посолство на своята фейсбук-страница определи наградените статии като „впечатляваща колекция от неуморни русофобски измислици”. Възмутената реакция на руските дипломати във Вашингтон не е изненада, тъй като това е част от служебните им задължения. Реакция последва и от критичния спрямо Кремъл журналист Роман Баданин – главен редактор на разследващия уебсайт „Проект”.

Той изрази изненада, че The New York Times е използвал информации, които „Проект” е публикувал преди това. В статия по повод изборите в Мадагаскар от ноември 2019 г., огласени от Баданин в уебсайта „Медуза”, вестникът е препечатал всички основни и вторични факти относно Мадагаскар и Африка, които вече са били публикувани през март и април миналата година”.

Баданин не иска да отправя тежки упреци в плагиатство. Той е сигурен, че The New York Times са направили собствено проучване. „Те имат източници, били са на терен. Но главният въпрос за мен се състои в друго – никъде не се споменава, че вече сме разказвали тази история”.

През март „Проект” публикува статия под заглавие „Кръстник и главен готвач. Как ръководи Евгений Пригошин руската офанзива в Африка”. През ноември в The New York Times се появява материал за това как печели Русия в чужбина – „Пари в брой, тролове и култов водач” от Майкъл Шуорц. Съдържанието и на двете публикации си приличат много.

И в двете статии се говори за използването на частни армии като групата „Вагнер” за прокарването на руски външнополитически цели в Африка. На наемниците в тях се гледа с недобро око дори и от страна на отговорните лица в руската армия. Официалните руски сили за сигурност претендират за единственото право да решават къде и кога да се намесят военните сили.

Тръмп пак с атаки срещу журналисти и медии - заради наградите "Пулицър"

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че трябва да бъдат иззети наградите "Пулицър" от американските медии, които са ги получили ...

Комитета, определящ номинациите, и The New York Times реагира хладнокръвно на твърденията на Баданин. Когато „Проект” е публикувал своите материали, Шуорц вече месеци наред е работил по темата, обявиха от американския вестник.

„Той не е използвал никакви материали на „Проект” – твърдение, което поддържа и самият автор.

Междувременно журналисти от Insider – друг проект за разследваща журналистика, съобщиха за подобен случай, при който техни публикации са били използвани от американски медии без позоваване на източника.

Вижте още:

Кой спечели Пулицър тази година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка