X
 
 

Сили на САЩ избиха стотици руски наемници в Сирия - какво всъщност се случи?

16146 72
photo of Сили на САЩ избиха стотици руски наемници в Сирия - какво всъщност се случи?
Снимка: Getty Images/Guliver
На 7 февруари, сряда, само в рамките на деня бяха убити няколкостотин военни в Сирия - и то такива, сражаващи се де факто под руски флаг. Жертвите са дадени в близост до конфликтната зона при река Ефрат, където "срещи" с оръжие в ръка си дават силите на Башар Асад, руски наемници, американски войници, бойци от Свободните демократични сили на Сирия, ирански милиции и, разбира се, кюрдски части. А пред големите чуждестранни медии повечето от операциите, независимо от коя страна са организирани, се прокламират като "борба с тероризма" и елиминиране на джихадисти от "Ислямска държава".

Данни за броя на загиналите в края на миналата седмица що се отнася до руски наемници обаче са различни. Според едни източници има 600 убити наемници, сражавали се за Русия, според други – 200. До момента вече е събрана достатъчно информация за събитията и последиците от прекия боен контакт между руски военни и американската армия. Загуби от силите на международната коалиция, водена от САЩ, изглежда, няма. Ето какъв е анализът на събитията, направен от Виктор Шевчук от "Русский Мир".

Какъв е бил смисълът от атаката на позицията на кюрдите в района на Ефрат?

Най-вероятно основна цел на атаката на смесените подразделения, съставени от руски наемници, привлечени от компанията "Вагнер", и войници на Башар Асад, е нефтеният район в Югозападна Сирия, към който Русия отдавна проявява интерес. Работата е там, че независимо, че Асад и Кремъл съвместно с Иран контролират приблизително 40-50% от територията на Сирия, те нямат никаква икономическа възможност да компенсират загубите от войната и най-вече – никакви ресурси за възстановяването на напълно разрушената територия, която контролират. Така Кремъл решава да завземе нефтените райони, намиращи се на 80 километра от Дейр ез-Зор, където "Роснефт" и "Газпром" биха могли да разгърнат дейността си. Но няколко дни преди придвижването на руските наемници и силите на Асад до този район, територията е взета под контрол от сирийската опозиция т.е. Сирийските демократични сили, които са съюзници заедно със САЩ в антитерористичната коалиция с военните на САЩ.

Въпреки това Кремъл решава да "опипа" района и в случай на слабо противодействие да завземе територята. Операцията се е подготвяла, в началото демонстративно, а след това, също така демонстративно е разрушен ключов мост през река Ефрат - така започва струпване на сили за настъпление.

ЕС призова към въздържаност заради ескалацията на напрежението в Сирия

Европейската комисия (EК) съобщи, че воюващите в Сирия страни и техните регионални съюзници трябва да демонстрират сдържаност, за да из...

Как се развива операцията на руските войски в Сирия?

Генерал Хасан*, командир на оглавяваните от кюрдите Демократични сили на Сирия в този регион, показва мястото на картата източно от град Дейр ез-Зор, на 80 километра югоизточно от там където, по думите му, танкове и артилерия, подкрепящи Асад, в сряда вечерта, т.е. на 7 февруари, започват придвижване към щаб квартирата на неговите сили и съветници от състава на американските сили за специални операции (Хасан и други високопоставени кюрдски командири не казват пълните си имена).

По думите на Хасан, той е получил разузнавателните данни за подготовка на настъпление от страна на подкрепящите режима формирования. В 21:30 часа на 7 февруари, около половин час до началото на настъплението, той се обадил на руски офицер за връзка в Дейр ез-Зор, с когото поддържа контакт, с надеждата, че операцията може да бъде спряна. "Ние казахме, че има някакво движение и че не искаме да атакуваме участниците в тези действия. Те (руснаците) не приеха предложението ни, отрекоха всичко и казаха, че нищо не се случва", казва Хасан.

Американските офицери са предприели аналогичен опит, насочен към предотвратяване на сблъсъците. Както е отбелязано в специално изявление на Пентагона в четвъртък, 8 февруари, "представители на коалицията постоянно поддържаха контакт със своите руски колеги до, по време и след" настъплението. "Руските военни увериха представителите на коалицията, че няма да атакуват разположените в близост коалиционни сили", се казва още в американското изявление.

По думите на Хасан атаката стартирала около 22:00 часа и подкрепящите режима формирования са започнали да се придвижват напред под прикритието на залповете на танковите и артилерийските оръдия - снаряди, които се взривявали на 450 метра от позициите, които заемали Демократичните сили на Сирия и американските войници.

В атаката първоначално е участвала една батальонно-тактическа група, в която имало повече от 10 танка, и около 300 единици друга бронетехника. След това американските военни са се оттеглили от предните позиции и руснаците са решили да развият настъплението, като въведат в действия втора батальонно-тактическа група, чиято численост не е известна.

Нетаняху: Израелските въздушни рейдове нанесоха тежък удар на Иран в Сирия

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху потвърди в неделя, че израелската авиация, която в събота извърши поредица рейдове в ...

Американските военно-въздушни сили са отговорили на тази заплаха с разрушителни удари, първоначално с високочестотна артилерия и вероятно се е използвала HIMARS (англ. High Mobility Artillery Rocket System — произн. "Хаймарс") — американска високомобилна ракетно-артилерийска система с оперативно-тактическо предназначение. Тези ракети може да прелетят до 200 километра за пет минути и да унищожат с един залп до 50 отделни цели с високочестотни боеприпаси. Вероятно именно с нейна помощ са били унищожени руските артилерийски батареи, които е трябвало да прикриват настъплението, а безпилотните самолети са се използвали само за насочване на огъня. След унищожаването на артилерията на противника е бил нанесен удар по тиловите подразделения, като така е унищожена втората батальонно-тактическа група.

Паралелно е действала и система РЕБ (радиоелектронна борба), напълно блокирала връзката в оперативна среда, което обяснява защо е било възможно да няма нормална комуникация между авангарда на руско-сирийската операция и тилните части. Въздушното пространство в района е попаднало под контрола на вероятно от две двойки изтребители F22 Raptor, следящи за възможната поява на авиация на Руската федерация.

По думите на Хасан, в разгара на кървавия бой, отново му се е обадил руският офицер и го е помолил да прекратят бойните действия за известно време, за да може да приберат убитите и ранените, в хода на това настъпление, което този офицер първо е отричал. Кюрдският командир съзрял в това вероломство. "Ние вече нямаме доверие на руснаците. Забавно е, че свръхдържава не знае какво правят силите ѝ на земята", казва Хасан.

Около два часа след нанасянето на контраударите са били унищожени 80% от силите на руснаците и на армията на Асад. Започва нов лов с използването на "противопартизанските" АС130 и две двойки ударни вертолети, а американците, под прикритието на F22, окончателно изчистват района на настъплението на противника.

Общите загуби на руската федерация и Асад са до 90% от цялата техника и 70-80% от живата сила, използвана за операцията. Американските военни излизат, най-вероятно, без загуби. Цялата операция е продължила около 6 часа.

Защо се различават данните за загубите на руснаците?

ООН: Сирийският конфликт влезе в една от най-кървавите фази

Въздушните удари на територията на Сирия отнеха повече от хиляда живота на цивилни само през първата седмица на февруари. Това е един о...

Основната причина е пълната тайна на информацията от началото на провеждането на операцията на Руската федерация до края ѝ. Освен това е имало две батальонно-тактически групи. Вероятно в първата (на линията на съприкосновение) са загинали 217 руснаци (наемници от ЧВК "Вагнер"). Втората група е разбита на марш (минимум три роти руснаци, вероятно пак наемници). От тук идва и разликата в оценката – от 201 до 640 загинали военни, биещи се за руската кауза. Трябва да се уточни, че в действителност силите на американската коалиция са унищожили не само предната група на руско-сирийските части, но и групата за артилерийска поддръжка, както и тиловата група, включително и оперативния щаб, командвал настъплението.

Какво е ЧВК "Вагнер" и защо пише, че са загинали само те?

ЧВК (бел. ред. - частна военна компания) "Вагнер" е кодово наименования на най-боеспособните руски подразделения в Сирия, т. нар. "их там нети" (бел. ред. - там ги няма). Това са щурмови отряди със специално предназначение, които преди това са воювали активно в Украйна, а сега в Сирия. Преди настъплението руските военни от тези подразделения предават паспортите си, военните билети и се преобличат в униформите на войските на Асад. В действителност всички те са са кадрови руски военни-наемници, твърди "Росийски мир". Коалицията, водена от САЩ, знае това много добре и ги наблюдава непрекъснато.

Ръководител на ЧВК "Вагнер" е подполковник Дмитрий Уткин — с прякор "Вагнер". По различни информации компанията се финансира от петербургския милиардер Евгений Пригожин, който е известен с прякора си "Готвача на Путин".

Какви ще са последиците от дадената операция за Кремъл и коалицията?

Пълното унищожаване на руската военна групировка от американските сили в Сирия предизвика шок в редиците на руските войски в Сирия, както и в Кремъл. Било е неочаквано не само че американците ще отговорят на предизвикателството на Кремъл в нефтения район, но и мощта, с която са отговорили. Унищожените са около 20% от всички руски щурмови сили в Сирия, при това в рамките на няколко часа.

Турски хеликоптер е бил свален по време на операция в Сирия

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турски военен хеликоптер е бил свален по време на военната офанзива на Анкара срещу кюрдск...

Няколко часа по-късно американската страна обявява чрез официалните си източници, че е унищожила сили на Асад по време на настъплението им към позиции на коалицията. 24 часа по-късно на два самолета в Русия са превозени около 150 ранени. Част от ранените са останали на територията на руската авиобаза в Сирия.

От Кремъл се въздържат от ответна реакция, изказвайки само "дълбоко безпокойство" от създалата се ситуация в Южна Сирия. Вероятно в близко бъдеще Русия ще се въздържи от провеждането на каквито и да било операции, насочени към войските на водената от САЩ коалиция. Според експертите в случай на конфликт с международната коалиция, Русия може да загуби всички бази в Сирия в рамките на три дни.

Около денонощие след окончателния край на събитията, започва активна операция на израелската армия на сирийска територия. Установявайки в своето въздушно пространство безпилотен самолет иранско производство, армията на Израел бързо го сваля, а след това нанася мощен удар по военни обекти на Хизбулла и силите на Асад. След загубата на един свой самолет, Израел унищожава в района на Дамаск 8 батареи ПВО.

Изводи на "Русский Мир"

Вероятно в близко време военните действия в Сирия ще се активизират основно в централните райони. Ситуацията по отношение на руските сили ще се влошава значително в близките месеци, което може да доведе до нейното евакуиране в средата или края на годината, както и до падане на режима на Асад впоследствие.

Американската армия е доказала своето потискащо превъзходство в театъра на военните действия, като се започне от техническото превъзходство и се приключи с методите на водене на бойните действия. Военните части на Руската федерация са подготвили и провели напълно бездарна и безсмислена операция в района на Дейр ез-Зор, която е била разкрита още на етапа на планирането. Освен това, руската армия не е способна да води нощни настъпателни операции – войниците на Асад и руските наемници са били разстреляни като на стрелбище, при това при пълна загуба на ориентация какво всъщност се случва.

Израел с остра реакция срещу Иран и Сирия, напрежението в региона расте

Армията за отбрана на Израел призова Иран и Сирия да спрат ескалацията на ситуацията и да прекратят агресията срещу северната граница...

Коментар на Руслан Трад, колумнист на Actualno.com

Пред Actualno.com г-н Трад коментира, че в Сирия има 5650 руски военни, които са официални части от армията на Руската федерация. Отделно има около 3000 руски наемници, които оперират на сирийска територия. Официалните руски части са разквартирувани в базите Хмеймим и Тартус, а т.нар. руска военна полиция, водена от Рамзан Кадиров, е в Алепо и Дамаск. По негова информация обаче загиналите руски наемници при операцията от миналата седмица в района на Дейр ез-Зор са около 100 души.

Г-н Трад коментира и, че в последно време Иран активно действа срещу Сирийските демократични сили и иранските милиции се стремят с военни действия и пропаганда да действат срещу подкрепяната от САЩ сирийска опозиция.

Снимка: Архив

Превод: Actualno.com

* Кюрдският генерал не се представя с истинското си име

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

70 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 33 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Нека да ги трепят гадните русняци. Всички до един да ги изтрепят щом се бият за престъпника Асад. Съюзниците няма да позволят Сирия да се превърне в база за руската агресия в поскоа Балканите или Близкия изток. Ако не може по друг начин тогава с ракети, снаряди и кършуми ще ги изгоним оттам, докато се разкарат с подвити опашки.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 32 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Що ще този РАШИБОЗУК в Сирия? ВСИЧКИ ДА ГИ ИЗБИЯТ ДО КРАК!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 31 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 29, Цялото ЧВК Вагнер е 465 човека /информирай се преди да дрищиш глупости/, от които са останали живи 5 човека, да разказват на поколенията за поредния голям срам на руския пагон!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 30 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 29, Цялото ЧВК Вагнер е 465 човека /информирай се преди да дрищиш глупости/, от които са останали живи 5 човека, да разказват на поколенията за поредния голям срам на руския пагон!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 29 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Цялото ЧВК Вагнер е около 400 души. От тях мериканците избили 640!
 • Анонимен 29.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какво ги осветляваш, остави тъпунгерите да мутират в мрак. И без друго тази тъпня никак не може да повлияе на изборите в Русия през март. Путин води с 80% и това е всичко което им трябва да знаят:)
  : 21 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 28 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хаха, "Кюрдският генерал не се представя с истинското си име"?! Редакторите, подбирайте си малко материалите и авторите им де! Сигурно бая пара получавате за тази работа..
 • Анонимен 28.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Важното е, че рашибозука го е поел на КАВАЛ!
  : 2 !
 • Actualno.com 28.2 Actualno.com преди 1 година Профил на трол?
  Така си е, Сорос всеки ден ни превежда по 1 милион на калпак!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 27 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Нихната мамка империалистическа! Бой, глад до разпад!
 • Анонимен 27.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Как сообщал "Апостроф", известный российский авиационный эксперт Вадим Лукашевич обратил внимание на молчание российских СМИ по поводу разгрома российских наемников из частной военной компании "Вагнер" в Сирии американскими военными. ТАКА русия ЛЪЖЕ ЗА ВСИЧКО!!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 26 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 12.3, във Вагнеровите части ли нямало "нито един руснак", а? Това са елитните части и гордоста на Русия, и там други освен руснаци не допускат! Жертвите са 100% руснаци! За това Москва се напълни с ковчези - не дрег град! А факта, че вагнеровци са "пушечно месо" показва тяхната некадърност! От руснака и войник не става, за нищо не става, тази алкохолизирана и деморализи виж още ›› рана бляд! Руснаците са загубили 92% от всички водени войни!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Наивник 25 Наивник преди 1 година Профил на трол?
  "...нефтеният район в Югозападна Сирия, към който Русия отдавна проявява интерес." - ето на какво се крепи руската "любов" към Сирия! А аз си мислех, че Путя го прави само за черните очи на Асад?!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 24 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  срам рашки, голям срам - за нищо не ставате ...
 • Анонимен 24.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Избили са ги като крастави кучета, напълно ошашавени и дезориентирани.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално