Сили на САЩ избиха стотици руски наемници в Сирия - какво всъщност се случи?

49195
Сили на САЩ избиха стотици руски наемници в Сирия - какво всъщност се случи?
Снимка: Getty Images/Guliver

На 7 февруари, сряда, само в рамките на деня бяха убити няколкостотин военни в Сирия - и то такива, сражаващи се де факто под руски флаг. Жертвите са дадени в близост до конфликтната зона при река Ефрат, където "срещи" с оръжие в ръка си дават силите на Башар Асад, руски наемници, американски войници, бойци от Свободните демократични сили на Сирия, ирански милиции и, разбира се, кюрдски части. А пред големите чуждестранни медии повечето от операциите, независимо от коя страна са организирани, се прокламират като "борба с тероризма" и елиминиране на джихадисти от "Ислямска държава".

Данни за броя на загиналите в края на миналата седмица що се отнася до руски наемници обаче са различни. Според едни източници има 600 убити наемници, сражавали се за Русия, според други – 200. До момента вече е събрана достатъчно информация за събитията и последиците от прекия боен контакт между руски военни и американската армия. Загуби от силите на международната коалиция, водена от САЩ, изглежда, няма. Ето какъв е анализът на събитията, направен от Виктор Шевчук от "Русский Мир".

Какъв е бил смисълът от атаката на позицията на кюрдите в района на Ефрат?

Най-вероятно основна цел на атаката на смесените подразделения, съставени от руски наемници, привлечени от компанията "Вагнер", и войници на Башар Асад, е нефтеният район в Югозападна Сирия, към който Русия отдавна проявява интерес. Работата е там, че независимо, че Асад и Кремъл съвместно с Иран контролират приблизително 40-50% от територията на Сирия, те нямат никаква икономическа възможност да компенсират загубите от войната и най-вече – никакви ресурси за възстановяването на напълно разрушената територия, която контролират. Така Кремъл решава да завземе нефтените райони, намиращи се на 80 километра от Дейр ез-Зор, където "Роснефт" и "Газпром" биха могли да разгърнат дейността си. Но няколко дни преди придвижването на руските наемници и силите на Асад до този район, територията е взета под контрол от сирийската опозиция т.е. Сирийските демократични сили, които са съюзници заедно със САЩ в антитерористичната коалиция с военните на САЩ.

Въпреки това Кремъл решава да "опипа" района и в случай на слабо противодействие да завземе територята. Операцията се е подготвяла, в началото демонстративно, а след това, също така демонстративно е разрушен ключов мост през река Ефрат - така започва струпване на сили за настъпление.

ЕС призова към въздържаност заради ескалацията на напрежението в Сирия

Европейската комисия (EК) съобщи, че воюващите в Сирия страни и техните регионални съюзници трябва да демонстрират сдържаност, за да из...

Как се развива операцията на руските войски в Сирия?

Генерал Хасан*, командир на оглавяваните от кюрдите Демократични сили на Сирия в този регион, показва мястото на картата източно от град Дейр ез-Зор, на 80 километра югоизточно от там където, по думите му, танкове и артилерия, подкрепящи Асад, в сряда вечерта, т.е. на 7 февруари, започват придвижване към щаб квартирата на неговите сили и съветници от състава на американските сили за специални операции (Хасан и други високопоставени кюрдски командири не казват пълните си имена).

По думите на Хасан, той е получил разузнавателните данни за подготовка на настъпление от страна на подкрепящите режима формирования. В 21:30 часа на 7 февруари, около половин час до началото на настъплението, той се обадил на руски офицер за връзка в Дейр ез-Зор, с когото поддържа контакт, с надеждата, че операцията може да бъде спряна. "Ние казахме, че има някакво движение и че не искаме да атакуваме участниците в тези действия. Те (руснаците) не приеха предложението ни, отрекоха всичко и казаха, че нищо не се случва", казва Хасан.

Американските офицери са предприели аналогичен опит, насочен към предотвратяване на сблъсъците. Както е отбелязано в специално изявление на Пентагона в четвъртък, 8 февруари, "представители на коалицията постоянно поддържаха контакт със своите руски колеги до, по време и след" настъплението. "Руските военни увериха представителите на коалицията, че няма да атакуват разположените в близост коалиционни сили", се казва още в американското изявление.

По думите на Хасан атаката стартирала около 22:00 часа и подкрепящите режима формирования са започнали да се придвижват напред под прикритието на залповете на танковите и артилерийските оръдия - снаряди, които се взривявали на 450 метра от позициите, които заемали Демократичните сили на Сирия и американските войници.

В атаката първоначално е участвала една батальонно-тактическа група, в която имало повече от 10 танка, и около 300 единици друга бронетехника. След това американските военни са се оттеглили от предните позиции и руснаците са решили да развият настъплението, като въведат в действия втора батальонно-тактическа група, чиято численост не е известна.

Нетаняху: Израелските въздушни рейдове нанесоха тежък удар на Иран в Сирия

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху потвърди в неделя, че израелската авиация, която в събота извърши поредица рейдове в ...

Американските военно-въздушни сили са отговорили на тази заплаха с разрушителни удари, първоначално с високочестотна артилерия и вероятно се е използвала HIMARS (англ. High Mobility Artillery Rocket System — произн. "Хаймарс") — американска високомобилна ракетно-артилерийска система с оперативно-тактическо предназначение. Тези ракети може да прелетят до 200 километра за пет минути и да унищожат с един залп до 50 отделни цели с високочестотни боеприпаси. Вероятно именно с нейна помощ са били унищожени руските артилерийски батареи, които е трябвало да прикриват настъплението, а безпилотните самолети са се използвали само за насочване на огъня. След унищожаването на артилерията на противника е бил нанесен удар по тиловите подразделения, като така е унищожена втората батальонно-тактическа група.

Паралелно е действала и система РЕБ (радиоелектронна борба), напълно блокирала връзката в оперативна среда, което обяснява защо е било възможно да няма нормална комуникация между авангарда на руско-сирийската операция и тилните части. Въздушното пространство в района вероятно е попаднало под контрола на две двойки изтребители F-22 Raptor, следящи за възможната поява на авиация на Руската федерация.

По думите на Хасан, в разгара на кървавия бой, отново му се е обадил руският офицер и го е помолил да прекратят бойните действия за известно време, за да може да приберат убитите и ранените, в хода на това настъпление, което този офицер първо е отричал. Кюрдският командир съзрял в това вероломство. "Ние вече нямаме доверие на руснаците. Забавно е, че свръхдържава не знае какво правят силите ѝ на земята", казва Хасан.

Около два часа след нанасянето на контраударите са били унищожени 80% от силите на руснаците и на армията на Асад. Започва нов лов с използването на "противопартизанските" АС130 и две двойки ударни вертолети, а американците, под прикритието на F-22, окончателно изчистват района на настъплението на противника.

Общите загуби на руската федерация и Асад са до 90% от цялата техника и 70-80% от живата сила, използвана за операцията. Американските военни излизат, най-вероятно, без загуби. Цялата операция е продължила около 6 часа.

Защо се различават данните за загубите на руснаците?

ООН: Сирийският конфликт влезе в една от най-кървавите фази

Въздушните удари на територията на Сирия отнеха повече от хиляда живота на цивилни само през първата седмица на февруари. Това е един о...

Основната причина е пълната тайна на информацията от началото на провеждането на операцията на Руската федерация до края ѝ. Освен това е имало две батальонно-тактически групи. Вероятно в първата (на линията на съприкосновение) са загинали 217 руснаци (наемници от ЧВК "Вагнер"). Втората група е разбита на марш (минимум три роти руснаци, вероятно пак наемници). От тук идва и разликата в оценката – от 201 до 640 загинали военни, биещи се за руската кауза. Трябва да се уточни, че в действителност силите на американската коалиция са унищожили не само предната група на руско-сирийските части, но и групата за артилерийска поддръжка, както и тиловата група, включително и оперативния щаб, командвал настъплението.

Какво е ЧВК "Вагнер" и защо пише, че са загинали само те?

ЧВК (бел. ред. - частна военна компания) "Вагнер" е кодово наименования на най-боеспособните руски подразделения в Сирия, т. нар. "их там нети" (бел. ред. - там ги няма). Това са щурмови отряди със специално предназначение, които преди това са воювали активно в Украйна, а сега в Сирия. Преди настъплението руските военни от тези подразделения предават паспортите си, военните билети и се преобличат в униформите на войските на Асад. В действителност всички те са са кадрови руски военни-наемници, твърди "Росийски мир". Коалицията, водена от САЩ, знае това много добре и ги наблюдава непрекъснато.

Ръководител на ЧВК "Вагнер" е подполковник Дмитрий Уткин — с прякор "Вагнер". По различни информации компанията се финансира от петербургския милиардер Евгений Пригожин, който е известен с прякора си "Готвача на Путин".

Какви ще са последиците от дадената операция за Кремъл и коалицията?

Пълното унищожаване на руската военна групировка от американските сили в Сирия предизвика шок в редиците на руските войски в Сирия, както и в Кремъл. Било е неочаквано не само че американците ще отговорят на предизвикателството на Кремъл в нефтения район, но и мощта, с която са отговорили. Унищожените са около 20% от всички руски щурмови сили в Сирия, при това в рамките на няколко часа.

Турски хеликоптер е бил свален по време на операция в Сирия

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турски военен хеликоптер е бил свален по време на военната офанзива на Анкара срещу кюрдск...

Няколко часа по-късно американската страна обявява чрез официалните си източници, че е унищожила сили на Асад по време на настъплението им към позиции на коалицията. 24 часа по-късно на два самолета в Русия са превозени около 150 ранени. Част от ранените са останали на територията на руската авиобаза в Сирия.

От Кремъл се въздържат от ответна реакция, изказвайки само "дълбоко безпокойство" от създалата се ситуация в Южна Сирия. Вероятно в близко бъдеще Русия ще се въздържи от провеждането на каквито и да било операции, насочени към войските на водената от САЩ коалиция. Според експерти в случай на конфликт с международната коалиция, Русия може да загуби всички бази в Сирия в рамките на три дни.

Около денонощие след окончателния край на събитията, започва активна операция на израелската армия на сирийска територия. Установявайки в своето въздушно пространство безпилотен самолет иранско производство, армията на Израел бързо го сваля, а след това нанася мощен удар по военни обекти на Хизбулла и силите на Асад. След загубата на един свой самолет, Израел унищожава в района на Дамаск 8 батареи ПВО.

Изводи на "Русский Мир"

Вероятно в близко време военните действия в Сирия ще се активизират основно в централните райони. Ситуацията по отношение на руските сили ще се влошава значително в близките месеци, което може да доведе до нейното евакуиране в средата или края на годината, както и до падане на режима на Асад впоследствие.

Американската армия е доказала своето потискащо превъзходство в театъра на военните действия, като се започне от техническото превъзходство и се приключи с методите на водене на бойните действия. Военните части на Руската федерация са подготвили и провели напълно бездарна и безсмислена операция в района на Дейр ез-Зор, която е била разкрита още на етапа на планирането. Освен това, руската армия не е способна да води нощни настъпателни операции – войниците на Асад и руските наемници са били разстреляни като на стрелбище, при това при пълна загуба на ориентация какво всъщност се случва.

Израел с остра реакция срещу Иран и Сирия, напрежението в региона расте

Армията за отбрана на Израел призова Иран и Сирия да спрат ескалацията на ситуацията и да прекратят агресията срещу северната граница...

Коментар на Руслан Трад, колумнист на Actualno.com

Пред Actualno.com г-н Трад коментира, че в Сирия има 5650 руски военни, които са официални части от армията на Руската федерация. Отделно има около 3000 руски наемници, които оперират на сирийска територия. Официалните руски части са разквартирувани в базите Хмеймим и Тартус, а т.нар. руска военна полиция, водена от Рамзан Кадиров, е в Алепо и Дамаск. По негова информация обаче загиналите руски наемници при операцията от миналата седмица в района на Дейр ез-Зор са около 100 души.

Г-н Трад коментира и, че в последно време Иран активно действа срещу Сирийските демократични сили и иранските милиции се стремят с военни действия и пропаганда да действат срещу подкрепяната от САЩ сирийска опозиция.

Снимка: Архив

Превод: Actualno.com

* Кюрдският генерал не се представя с истинското си име

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Наближава ли настъпление на Русия? Полски генерал с прогноза

САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си (ВИДЕО)

Новият голям враг на Украйна: Умората на Запада

"Не става само с танкове": Украйна се нуждае от боеприпаси, сапьори и персонал

Мирното споразумение окончателно ли е извън сметките в Украйна, питат на Острова

Електронната война: Русия срещу Украйна - кой печели?

Позиция: Запада не помага достатъчно на Украйна и я обрича

Украйна ще получи изтребители F-16, ясно е и кой ще ги обслужва

Мнение: Примирието укрепва "Хамас", за Израел то е горчиво-сладко

Рискува ли НАТО бъдещето си заради приемането на Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари