С нов изтребител Русия се стреми да матира САЩ във въздуха - и на геополитическата карта

8627
С нов изтребител Русия се стреми да матира САЩ във въздуха - и на геополитическата карта
Снимка: Getty Images

На изложение на Русия за военни самолети през юли руският президент Владимир Путин инспектира прототип на реактивен самолет, който е предназначен да поеме повече от вражеските изтребители.

Лекият тактически стелт самолет също има за цел да предизвика геополитически главоболия за САЩ.

Лекият тактически самолет (ЛТС) „Шахмат“ или Су-75 ще бъде вторият едномоторен изтребител в света, който ще включва най-сложните системи за избягване на радар и управление. Единственият друг самолет в тази категория, F-35, произведен от Lockheed Martin Corp. , е най-модерният самолет в арсенала на САЩ.

F-35 се търси в международен план, осигурявайки на Вашингтон жизнеспособен отбранителен износ, който също помага за постигане на сигурността и дипломатическите цели на САЩ. Израел и Япония са сред 15-те държави, които са получили F-35 или са постигнали споразумения за закупуването му.

Руските представители заявиха, че биха искали да продадат „Шахмат“ на Обединените арабски емирства, Аржентина, Индия и Виетнам - страни с връзки със сигурността на САЩ - въпреки че никой все още не се е съгласил на сделка.

Су-75 „Шахмат“ , както подсказва името му, има за цел да оспори стратегическите лостове на САЩ, казват анализаторите в областта на отбраната. Руските власти характеризират самолета като търговски проект.

„Няма нужда да търсим [а] геополитическа програма зад нашия нов лек тактически изтребител“, каза Сергей Чемезов, генерален директор на „Ростех“, основния руски отбранителен конгломерат, в изявление пред „Уол Стрийт джърнъл“. „Истинската причина е много по -проста: има голямо естествено търсене на този клас самолети на съвременния военен пазар.“

Чемезов каза, че „Шахмат“ представя „работно решение“ за страни, които не могат да отговорят на цената на F-35 - до 120 милиона долара. „Ростех“ изчислява, че един „Шахмат“ ще се продава за 30 милиона долара; някои отбранителни анализатори казват, че цената всъщност ще бъде по-висока.

Су-75 се изправя пред пречки пред развитието. Самолетът е на две години от първия си полет, казва „Ростех“, а анализаторите на отбраната казват, че той изисква финансиране от клиенти, за да стигне до производство. Руската държава, включително нейната армия, не е осигурила финансиране, което да позволи на проекта да напредне.

Lockheed Martin не се стряска от потенциалната търговска заплаха. „Оставаме уверени, че F-35 ще продължи да служи като гръбнак на съюзническите военновъздушни сили, като повече от 200 F-35 вече са доставени на международни партньори“, каза говорител.

F-35 започва да лети оперативно за американската армия през 2015 г. и се очаква да остане на въоръжение до 2077 г. Той се счита от Lockheed и американските служители за най-напредналия реактивен изтребител в света, въпреки че военните имат други бъдещи проекти за самолети.

Руските инженери в продължение на десетилетия разработват макети на съвременни едномоторни изтребители, които обикновено са по-евтини и по-трудни за откриване от самолети с два двигателя, според авиационни анализатори.

На конференция за отбрана в Абу Даби през 2017 г. Чемезов обяви партньорство с ОАЕ за разработване на едномоторен лек боен изтребител на базата на двумоторния МиГ-29.

Представителите на „Ростех“ не биха казали дали този самолет по -късно се е превърнал в „Шахмат“ или представлява друг проект. Представители на ОАЕ отказаха да отговорят на въпроси относно проекта.

САЩ и ОАЕ са изградили тесни връзки заради общи заплахи, особено тези, идващи от Иран. Но ОАЕ, нетърпеливи да модернизират своя въздушен флот, бяха разочаровани през последните години от невъзможността да купят F-35. Според бивши американски представители САЩ не са продали самолетите, за да позволят на Израел да поддържа регионалното превъзходство във въздуха. Когато Вашингтон научи за предложеното съвместно предприятие Русия-ОАЕ, американските служители възобновиха преговорите за F-35 с ОАЕ, с което руският проект влиза „в хладилника“, казаха тези служители.

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп обедини въпроса за продажбите на F-35 с разговори, водещи до миналогодишни споразумения наОАЕ и други арабски държави за нормализиране на отношенията с Израел. През ноември САЩ одобриха продажбата на F-35 на ОАЕ .

След критиките на Конгреса относно продажбата през декември, Юсеф Ал Отайба, посланикът на ОАЕ в САЩ, заяви, че страната му „би предпочела да разполага с най -доброто американско оборудване, или с неохота ще го намерим от други източници“.

Администрацията на Байдън през януари обяви преглед на продажбите на оръжия за ОАЕ и Саудитска Арабия, след което заяви през април, че ще продължи с продажбата на F-35 за ОАЕ

Допълнителни въпроси относно продажбата възникнаха поради разширяващите се отбранителни отношения на ОАЕ с Китай, което би могло да застраши трансфера на F-35 и да направи „Шахмат“ жизнеспособна придобивка за замяна.

Говорител на Държавния департамент заяви, че администрацията възнамерява да продължи продажбите за ОАЕ в областта на отбраната, но иска „да гарантира, че имаме ясно взаимно разбиране по отношение на задълженията и действията на Емиратите преди, по време и след доставката“.

През юли „Ростех“ представи прототипа на "Шахмат" на авиошоуто MAKS извън Москва. Двигателят, предназначен за Су-75, е в полетни тестове при други самолети, а авиониката и радарните системи изискват по -нататъшно развитие, според Рубен Ф. Джонсън, анализатор на космическите и отбранителните технологии в Киев.

"Липсва им чуждестранен клиент, готов да плати, за да им помогне да завършат самолета", каза Джонсън.

Юрий Борисов: Русия е станала вторият най-голям доставчик на петрол за САЩ

"Научаваме, че според Международната агенция по енергетика, която се позовава на Геоложката служба на САЩ, през май тази година Русия е...

Русия е прилагала този търговски модел и преди, като е получавала авансово плащане от Индия за Су-30МКИ, разработен съвместно с Hindustan Aeronautics Limited.

Русия също се възползва от разочарованието, изпитвано от някои американски съюзници от износа за отбрана. През последните години Русия продаде голяма система за противовъздушна отбрана на Турция и реактивни изтребители на Египет, което доведе до санкции на САЩ или заплахи от санкции и влоши отношенията на САЩ с двете страни.

ОАЕ биха могли да се сблъскат с подобен риск, ако преследват Су-75, дори докато се опитват да завършат покупката си на F-35, заявиха бивши висши американски служители.

„Някой във Вашингтон ще трябва да каже на тези хора, че не могат да имат и двете“, каза Дейвид Шенкер, който беше помощник държавен секретар при Тръмп, а сега е сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. „Мисля, че съвместното развитие може да наруши сделката.“

Рекламното видео на Су-75“Шахмат“, пуснато от „Ростех“ миналия месец, стартира със сцена в Абу Даби, с актьор, който играе пилот на изтребител.

САЩ няма да съкращават военното си присъствие в Германия

Американският военен контингент в Германия ще продължи да заема редица военни съоръжения, които първоначално бе планирано да бъдат върн...

„Емиратите излагат на риск получаването на F-35“, каза Кларк Купър, също помощник държавен секретар при Тръмп и понастоящем член на Атлантическия съвет. „На този етап би трябвало да има много осезаеми доказателства за отделяне на ОАЕ от такива руски поръчки.“

Чемезов каза, че "Шахмат" е изцяло инициатива на "Ростех" и изтъкна връзките на Русия с ОАЕ

„Винаги сме имали взаимоизгодно партньорство с ОАЕ във военни и граждански технически проекти и съм уверен, че нашите отношения ще останат такива“, каза той.

..................

Брет Форест, The Wall Street Journal

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка