САЩ не виждат "украинска следа" в смъртоносната атака в Подмосковието (ВИДЕО)

2537
САЩ не виждат "украинска следа" в смъртоносната атака в Подмосковието (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Украйна "по никакъв начин не е замесена" в нападението в московската концертна зала "Крокус Сити Хол", където загинаха най-малко 137 души. Това заяви прессекретарят на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън, цитирана от Voice of America.

"Ислямска държава носи цялата отговорност за това нападение. Нямаше никакво украинско участие", каза тя. И преди това от Вашингтон казаха на Москва кой вероятно е отговорен, разчитайки на свои разузнавателни данни.

Още: Русия се оплака: САЩ ни предупредиха за атентата, но не достатъчно конкретно

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също заяви, че няма доказателства за участието на Украйна в терористичното нападение.

"Не, няма доказателства. И всъщност знаем, че по всички признаци ИДИЛ-"Хорасан" е отговорна за случилото се", каза Харис пред ABC. "Ислямска държава - Хорасан" е подразделение на групировката ИДИЛ, което "отговаря" за Афганистан.

Руски обвинения срещу Украйна

В резултат на атаката, извършена от четирима нападатели в концертната зала в покрайнините на Москва на 22 март, загинаха над 130 души. ИДИЛ вече успя да обяви, че именно нейни бойци са извършили клането.

Въпреки това руският диктатор Владимир Путин намекна в закъснялото си изявление, че се предполага, че Украйна била свързана с терористите. Според него, след като са извършили нападението, те уж са планирали да се скрият в Украйна, където бил подготвен коридор, по който да преминат границата. Накрая се оказа, че заподозрени са били хванати по-близо до беларуската граница: Украинската следа в терористичния акт в Москва май е беларуска.

Няколко независими издания, включително рускоезичното "Медуза", обяви, че руската пропаганда е получила нареждане от Кремъл да търси "украинска следа" в това нападение. Явно това ще бъде подходът на Путин, за да има евентуална всеобща мобилизация и да се ескалира войната в Украйна.

Още: Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Кулеба: "Путин е лъжец"

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също отговори на опитите на Путин да свърже атаката в концертната зала "Крокус Сити Хол" с Киев. Както отбеляза той, Путин "отчаяно се опитва" да свърже по някакъв начин Украйна или други западни държави с масовата стрелба в Подмосковието, въпреки че няма никакви доказателства за това.

"Путин излъга за бомбардировките на жилищни сгради през 1999 г., за катастрофата с подводницата "Курск" през 2000 г., за обсадата на училището в Беслан през 2004 г., за убийствата на Политковская през 2006 г., на Магнитски през 2009 г., на Немцов през 2015 г. и на много други критици, за окупацията на Крим от руски военни, за свалянето на MH17 и за плановете за нахлуване в Украйна - това са само няколко примера от един много, много дълъг списък. Путин е патологичен лъжец", пише Кулеба в социалната мрежа Twitter.

Още: Това е умишлена провокация: Украинското разузнаване реагира на кървавата атака в Москва 

Министърът призова "да не позволяваме на Путин и неговите подръжници да заблуждават".

"Тяхната единствена цел е да подтикнат още руснаци да загинат в безсмислената им престъпна война срещу Украйна, а също и да насадят още повече омраза към другите народи - не само към украинците, но и към целия Запад", смята той.

Още: С "Крокус сити" Путин повтори Райхстага. Сега има картбланш за усилване на войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com