Разследващи: Има индикации, че Путин е осигурил ракетата, свалила полет MH17

13990
Разследващи: Има индикации, че Путин е осигурил ракетата, свалила полет MH17
Снимка: Getty Images

Съществуват "сериозни индикации", че руският диктатор Владимир Путин е доставил ракетата, с която през 2014 г. над Донбас беше свален полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Това се казва в доклад на Съвместния екип за разследване, публикуван на 8 февруари.

От екипа също така заявиха, че са преустановили разследването на катастрофата на "Боинг 777" с 298 души на борда, тъй като няма достатъчно доказателства, за да бъдат подведени под отговорност повече заподозрени.

Нидерландия няма да иска от Русия екстрадиция на осъдените за сваляне на полет MH17

Прокуратурата на Нидерландия няма да изпрати искане до Русия за екстрадиране на руските пълномощници, осъдени за свалянето на полет MH1...

"Разследването достигна своя предел, всички следи вече са изчерпани, поради което разследването се прекратява", заяви на пресконференция в Хага нидерландският прокурор Дигна ван Бьотзелер, цитирана от AFP.

Припомняме, че през ноември Окръжният съд в Хага произнесе тежки присъди срещу трима от четиримата обвиняеми по делото за свалянето на пътническия самолет. Това са руснаците Игор Гиркин (Стрелков) - бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР), и Сергей Дубинский, както и украинският гражданин Леонид Харченко. Бившият руски военен Олег Пулатов бе оправдан.

Дубинский, Гиркин и Харченко са виновни за съучастие в убийство на 298 души и са осъдени на доживотен затвор, реши съдът. Сепаратистите са объркали самолета "Боинг 777", летящ от Амстердам до Куала Лумпур, с военен, но това не ги оправдава. Те са използвали ракетна установка "Бук", изстреляна от район Первомайски в т.нар. Донецка народна република. "Няма нито един фрагмент, който да носи индикации, че в свалянето е участвало друго оръжие освен ракета "Бук"", заключи съдът в Хага.

Ракетната установка е била докарана от Руската федерация. Харченко е отговарял за ескортирането и охраната ѝ. Пулатов е бил отговорен за охраната на коридора към ДНР, а Гиркин е ръководел и направлявал бойните действия в ДНР, по време на които се е възползвал "от помощта на Москва", според решението на съда от ноември 2022 г.

В прехванати телефонни разговори през 2014 г. руски официални лица са заявили, че от Путин зависи дали ще предостави военна помощ на руските пълномощници в Украйна, твърдят разследващите. Според тях има информация, че искането на руските пълномощници за военна помощ е било представено на руския президент и той го е одобрил.

Украински филм за сваления полет MH17 ще дебютира на най-големия фестивал в САЩ

Украинският режисьор Роман Любий ще представи за първи път документалния си филм за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии ...

Според разследващите, както и според съда в Хага, Москва е имала пълен контрол над Донецката народна република в момента, в който самолетът е бил свален. Русия винаги е отричала, че е замесена. Отказа и да екстрадира осъдените на доживотен затвор.

"Въпреки че говорим за сериозни индикации, високата летва на пълните и убедителни доказателства не е достигната", заявиха разследващите относно участието на Путин. "Освен това президентът се ползва с имунитет в качеството си на държавен глава", допълниха те, цитирани от BBC.

Съвместният екип за разследване е съставен от членове от Нидерландия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна - страните, които бяха най-засегнати от свалянето на MH17.

През януари Европейският съд по правата на човека потвърди, че ще разгледа отделно дело Нидерландия срещу Русия във връзка със свалянето на самолета.

Украински пилот, убил 600 руски войници, загина при бойна мисия в Донбас

На 30 януари 299-а бригада тактическа авиация, носеща името на генерал-лейтенант Васил Никифоров, обяви, че е загубила един от най-добр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...