Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

12766
Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка
Снимка: Getty Images

Откакто преди вече над 2 години подпали войната в Украйна, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин постоянно гради ореол на сила и непоколебимост. Този ореол всъщност бившият агент на КГБ гради още когато стана президент на Русия – Путин с твърдата ръка е мантрата на всички негови почитатели.

Твърда ръка – мека китка

Всичко случило се в зала "Крокус Сити Хол" обаче разкрива в огромна степен за какъв хаос, некомпетентност и неподготвеност става въпрос – ако приемем, че не Путин е човекът, стоящ зад организацията на кървавата баня, което е напълно правоподобна версия предвид миналото и атентатите, които той използва като фитил за Втората чеченска война – тогава бързо-бързо се появи да обяснява как ще се разправя с "терористите" дори в тоалетната, 25 години преди настоящите събития. Възможните варианти в настоящето са два:

Версия 1: Не бях аз – кой тогава, какво става?

Сега Путин реагира почти 20 часа след кървавите събития. Това подсказва, че изглежда е бил изненадан и му е трябвало време. Ако е така, тогава той просто не знае кой извърши чудовищната касапница. В света, който си построи, това е сериозна слабост.

В този ред на мисли, внимание заслужава следният сюжет – предвид всички вече видими пропуски на руските служби по случая:

Кой е виновен? Възможно ли е руските милиционери да са чак толкова некадърни или има вътрешен пробив в руските служби, заради който атаката стана факт? Ако е второто, тогава кой е поръчителят – съперник на Путин (или вътрешен близък кръг от уж приближени, дебнещи да му прегризат гърлото), външен враг? И в двата случая – некадърност или предателство, Путин изглежда слаб и неспособен да се справи, което е страхотно унижение за ореола му. Нали той гради нов свят, против сегашния, който "колониалистите" от "колективния Запад" са сътворили - как така някакви си трима-четирима дрипльовци с по-дълги бради и по-тъмен цвят на кожата устроиха такава кървава баня в този "идиличен Путинов свят"?!: Украинската следа в терористичния акт в Москва май е беларуска

Версия 2: Путин стои зад всичко

Тогава късната му публична поява би трябвало да е пресметната в игра, която изглежда доста сложна. Случилото се не е някъде по селските руски провинции, а в руската столица, където хората са с по-висок жизнен стандарт, може да се очаква и, че имат повече възможност да получават малко по-алтернативна информация от гнусната пропаганда на големите руски държавни медии. Ясно е, че ако Путин стои зад кървавото деяние, мотивът ще е само един – нарочване на Украйна и пълна мобилизация, за да спечели проточилата се вече над 2 години война, в която "втората армия в света" затъна и обявява за чутовен успех всяко превзето украинско село на цената на хиляди жертви (животите на безброй руски войници). Но ако хората се уплашат и почнат да не му вярват, че е достатъчно силен лидер, след като при неговото управление може да умреш с голяма доза вероятност, защото отиваш да се забавляваш на концерт, тогава?!

Какво ще докаже, че тази версия е истина:

  • продължаващо публично говорене в Русия с постепенно трупане на "доказателства" как украинците са виновни;
  • евентуален нов атентат или може би дори повече от един, както беше при Втората война в Чечения, за да бъде убедено общественото мнение в Русия кой е наистина врагът и че трябва да бъде смазан. Оправдание как така Путин е толкова велик, а избиват по 100-150 души накуп няколко пъти, след като той управлява четвърт век, може да е "вездесъщото" НАТО;
  • скоро да се види, че има сериозна нова мобилизация – публично: Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)

Бъдещето най-добре ще покаже кое как и защо – но при положение, че толкова много хора загинаха след като само няколко души изпълниха кървавата операция като по часовник, а руските служби бяха като българския национален отбор по футбол в квалификации за Европейско/Световно първенство, няма как да се има доверие, че режимът на Путин защитава обикновените руснаци. А когато се получи достатъчно голяма ерозия в общественото доверие, дори в Русия проблемите за Царя няма да закъснеят.

Зеленски: Нищожеството Путин мълча цял ден (ВИДЕО)

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com