Украинската следа в терористичния акт в Москва май е беларуска

29302
Украинската следа в терористичния акт в Москва май е беларуска
Снимка: Getty images

Руската пропаганда твърди, че терористите, които убиха над 130 души в концертната зала "Крокус хол" са де опитали да се скрият в Украйна. Но изглежда, че са бягали към Беларус, съобщава "Важные истории".

Още: Терористичният акт в Москва: Защо издиша версията за украинската следа

Хронологията

В началото на деня на 23 март прокремълският телеграм канал Baza съобщи, че автомобилът със заподозрените е спрян в района на селището Топлий (Топло) в Брянска област, което се намира едва на 43 км от границата с Беларус, а до границата с Украйна са 118 км.

В 9 часа сутринта на 23 март 2024 г. държавната руска автомобилна инспекция съобщава за временно ограничаване на движението по магистрала М-3 "Украина" между 368-и и 385-и километър. Тази част от магистралата се намира югоизточно от Брянск.

В 10:25 московско време депутатът от Държавната дума Александър Хинщайн заяви, че предполагаемите участници в терористичния акт са били спрени край село Хацун, Карачевски район на Брянска област. Селото се намира в района на 371-и км на магистрала М-3 "Украина". Хацун е на почти равно разстояние между Беларус и Украйна (съответно 166 и 136 км) - Още: Кула от карти: Трима заподозрени за атентата в Москва изглежда не са били в града (СНИМКИ)

Помощ от Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко бе първият, който се обади тази сутрин на Владимир Путин, за да обсъдят ситуацията с терористичния акт. 

Два часа преди официалното изявление на Владимир Путин на 23 март посланикът на Беларус в Русия Дмитрий Крутой заяви, че беларуските специални служби "са помагали терористите да не преминат общата граница". Всичко това на фона на появилите се снощи кадри първо в един от прокремълските телеграм канали Shot с "подозрителен бял микробус" в близост до "Крокус Сити Хол", за който каналът писа, че е "с украински номера" - веднага обаче това беше контрирано с твърдение, че номерата са беларуски - Още: Признания чрез бой: ВИДЕА с арестувани за кървавата баня в Москва и много съмнения

Абсурдността на "украинската следа"

Дори проруският канал Brief коментира, че "границата с Украйна в момента е невъзможно да бъде премината. Тя е опасана с бодлива тел, минни полета и чувствителни средства за  контрол. Специален режим действа и в граничните територии."

Липса на проверки

Един от моментите, които предизвикват въпроси са изключените металодетектори и непроверяването на чантите в деня на атаката. Тези мерки на безопасност са стандартни при голямо струпване на хора, но сега са били игнорирани. По думите на оцелелите това е явно пренебрегване на протокола, особено като се имат предвид засилените в последно време охранителни мерки в метрото и търговските центрове: Ужасът край Москва: Охранителите имали само електрошокове, хора останали блокирани заради заключени изходи (ВИДЕО)

Предупрежденията от западните специални служби

Не по-малко важен е фактът, че посолствата на западни страни, вкл. и това на САЩ, Великобритания и Германия предупредиха за възможна терористична атака. Агенция  Reuters съобщи за насочени заплахи от страна на ИДИЛ към руските власти. САЩ и Великобритания предупреждават за възможни терористични атаки в Москва

Липса на съпротива от страна на охраната

Видеата от мястото на трагедията показват, че охраната не е оказала съпротива на нападателите. Липсата на действие от страна на хората, които са били длъжни да осигурят безопасността също предизвиква въпроси за способността на Кремъл да реагира в извънредни ситуации.

Забавяне на реакциите на специалните служби

Един от най-загадъчните аспекти на случилото се е късното пристигане на специалните служби на мястото на терористичния акт, независимо от близостта на сградата на Главното управление по регионална безопасност. Това предизвиква съмнения в ефективността на координацията и бързината на реагиране при заплахи. 

Още: Ден по-късно: Путин все пак коментира кървавия терор в Москва и намеси Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа