Смърт, мъчения и малтретиране в американски интернати: стотици починали деца от коренното население

5354
Смърт, мъчения и малтретиране в американски интернати: стотици починали деца от коренното население
Снимка: iStock

Те са откъснати от семействата си, а някои от тях никога не се завръщат: децата на американското коренно население. Трябвало е да бъдат превъзпитани в училища-интернати, а историята и културата им да бъдат изтрити. Много от тях са били измъчвани, малтретирани и насилвани.

Когато министърът на вътрешните работи на САЩ Дебра Халанд представя доклад за условията в тези интернати, от очите ѝ се стичат сълзи. Случилото се е "сърцераздирателно и неоспоримо".

Повече от 500 смъртни случая

Между 1819 г. и 1969 г. в САЩ е имало повече от 400 такива принудителни училища-интернати за деца от коренното население на САЩ. Те са функционирали като държавни (федерални) или църковни институции. В 19 интерната са регистрирани над 500 смъртни случая, се казва в доклада.

На повече от 50 места са открити обозначени, но също така и анонимни такива гробове. Очаква се броят им да нараства. Самата Халанд е потомка на коренните жители. "Фактът, че днес стоя тук като първия в историята министър от коренното население, е доказателство за силата и решимостта на нашия народ. Аз съм тук, защото моите предци са оцелели", казва тя.

Анонимни гробове в Канада

Американската министърка на вътрешните работи поръчва изготвянето на доклада, след като анонимни гробове бяха открити в някогашните интернати за деца от коренното население в Канада през миналата година.

Дебора Паркър от племето Тулалиб във Вашингтон е председателка на инициатива, събрала повече от 80 организации, които се грижат за опазването на правата на коренното население и приемането на тъмните години от миналото. "Толкова много от нашите деца ни бяха отнети и никога не се върнаха”, казва тя пред американската PBS.

"Съвсем наскоро представител на коренните жители в Аляска ми каза, че майка му е била заключвана в мазето на един от тези интернати. Приковавана е за радиатора и е пребивана всеки ден”, казва Паркър. "Да чуеш тези истории, да знаеш, че хората, които обичаш, са били измъчвани по неописуем начин, е много тежко”.

Само първа стъпка

Паркър приветства официалното разследване. Въпреки това, то не е достатъчно, казва тя. "Това означава, че правителството се извинява, но не е достатъчно само едно извинение. Нужна е и някаква компенсация”.

"Нямам ясна идея каква би могла да бъде тази компенсация”, казва Паркър. "Тъкмо сме стигнали до момента, в който разказваме историята си. Мисля, че остатъкът от пътя ще се открие пред нас, когато се вслушаме в предците си, когато чуем историите им”.

Докладът от разследването, който американското вътрешно министерство публикува, може да е първата стъпка в правилната посока. Процесът на осмисляне и преодоляване на миналото обаче ще отнеме много време.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка