Втора седмица поред светът отчита под 3 млн. заразени с COVID-19

3658
Втора седмица поред светът отчита под 3 млн. заразени с COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Втора седмица поред светът отчита под 3 млн. заразени с коронавирус. Това ниво съответства на показателите от март 2021 г., а заболеваемостта на планетата се запазва за втора поредна седмица, показва проучване на ТАСС, цитирано от БГНЕС. 

В много страни заразяемостта е спаднала до най-ниските си нива от миналата година, но броят на случаите остава висок в Индия и в части от Южна Америка. 

Тази седмица в САЩ бяха открити с 20 хиляди по-малко заразени хора от предходната седмица. Сега там се регистрират по 12 000-13 000 инфекции на ден, това съответства на показателите от март 2020 г.

Мазната и сладка храна допринася за тежка форма на COVID-19

Американски биолози изследваха ефекта на различните видове храни върху хода на COVID-19 при сирийските хамстери и установиха, че менюто...

В редица европейски страни заболеваемостта е намаляла до нивото от края на лятото-началото на есента. Така в Испания и Франция се регистрират по-малко от 5000 заразени хора на ден, в Италия - под 1500, а в Германия - вече под 1000.

В Турция за втора поредна седмица са регистрирани 5000-6000 случая на ден. Това е почти наполовина по-малко от преди месец и 10 пъти по-малко от средата на април.

По-голямата част от заразените сега са в Бразилия, където тази седмица броят на откритите случаи се доближава до 90 000 на ден. Само през последните седем дни там са преброени почти половин милион заразени.

Индия падна на второ място: ако в началото на юни там се регистрираха около 150 000 случая всеки ден, сега те са по-малко от 70 000.

Учени изолираха мутации на коронавируса, снижаващи ефективността на ваксините

Учени от Федералната медико-биологична агенция на Русия идентифицираха нови мутации на коронавируса. Според експерти те могат да намаля...

Сред страните от Латинска Америка най-висока е заразяемостта в Колумбия - около 30 000 инфекции всеки ден. БГНЕС припомня, че втори месец страната е залята от протестна вълта срещу икономическата политика на президента Иват Дуке. Заразата обаче значително намалява в Аржентина, ако в края на май там бяха регистрирани средно по 40 000 случая дневно, сега показатеят е 25 000 случая.

Заболеваемостта отново тръгна нагоре в Мексико, където броят на заразените тази седмица беше с 20% по-висок от миналата седмица.

Налице са и нови огнища. Рязкото покачване на ковид започна във Великобритания. Ако преди месец в страната бяха регистрирани около 25 000 дневно, на 17 юни (четвъртък) за първи път от средата на февруари техният брой надхвърли 10 000. Според властите 99% от новите случаи се приписват на т.н. наречен индийски щам ("Делта").

Това може да е причината за ново увеличение на заболеваемостта в Русия. Москва остава епицентърът на епидемията в страната, почти 90% от новите случаи са именно в столицата. От 9 юни Русия всеки ден регистрира над 10 000 заразени хора, а на 18 юни броят им надхвърля 17 000 - последният път такива показатели бяха отчетени регистрирани в началото на февруари. В сравнение с началото на лятото, скоростта на разпространение на инфекцията е почти удвоена. , ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com