Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина?

1996
Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина?
Снимка: iStock/Guliver

В рамките на месец представители на Световната здравна организация излязоха с две противоположни мнения по отношение на хидроксихлорохина. Първо обявиха, че тестват лекарството срещу коронавирус и може да го признаят официално като лек срещу заразата, а след това - че спират тестовете си с него.

СЗО сваля доверието си от хидроксихлорокина като решение срещу коронавируса

СЗО с мисия в Китай - проучва произхода на COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) ще изпрати мисия в Китай, която ще проучи произхода на COVID-19, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. ...

На 3 юни обаче СЗО обяви, че възобновява изпитанията с хидроксихлорохин за лечение на коронавирус.

Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина? Разследване на The Guardian дава отговор на този въпрос. След него СЗО се върна към тестовете с медикамента.

Оказва се, че Световната здравна организация е взела решението си за прекратяване на клиничните изследвания с хидроксихлорина на база на публикуваното в сп. "The Lancet" проучване за вредите от препарата, което всъщност се основава на анализ на данни, подадени от фирма със съмнителна репутация. Данните обхващат проучване от 15 000 пациенти в 1 200 болници в цял свят.

Изследването е на малката американска компания "Surgisphere", която събрала данните. Повечето от служителите на компанията били без научно образование, а този, който ръководел проучването е всъщност автор на научнофантастична литература. Сред работещите във фирмата имало дори еротичен модел и хостеса, представяща се за маркетинг специалист. Общият брой на служителите на "Surgisphere" в LinkedIn бил първоначално 6 души, а преди седмица намалял на 3. За съавтор на изследването е посочен Сапан Дезай, главен изпълнителен директор на "Surgisphere". Срещу него обаче се водят три дела за злоупотреби, свързани с базата данни на "Surgisphere". В същото време, до миналия понеделник бутонът "свържи се с нас" на сайта на компанията водел до сайт, изработен на WordPress за криптовалута.

Умират от коронавирус или с коронавирус – силно експертно несъгласие с Мутафчийски и СЗО

Колко точно хора са умрели от коронавирус? А с коронавирус? Отговорът на тези въпроси според д-р Стоян Алексов, един от водещите патоан...

Как тогава фирмата е събрала данните си от 1 200 болници?

Съмненията в разследващият екип на The Guardian започват след сериозно разминаване в изследването на компанията в броя на заразените и смъртните случаи в Австралия. Дезай се оправдал пред репортерите, че е станала неволно грешка в системата като са включени и починалите в една малка болница в Китай.

В същото време болници, които са посочени като част от изследването на континента - отричат да са подавали данни за "Surgisphere".

Остава въпросът проверила ли е СЗО данните на съмнителната компания или просто й се е предоверила? Ако не е проверила данните, това поставя под съмнение авторитетът на организацията, която и без това е под сериозно изпитание от натискът на САЩ и развитието на пандемията.

Associated Press показа, че Китай е крил от СЗО за коронавируса

През януари, 2020 година, Световната здравна организация публично похвали Китай за бързата му реакция относно новия коронавирус SARS-Co...

Хидроксихлорохинът или хлорохинът се използва в цял свят в борбата с коронавируса, включително и в България, под строг лекарски контрол само при много тежки случаи и при непрекъснато болнично наблюдение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com