Белия дом: Русия и Китай са сключили брак по сметка, а не по любов

2977
Белия дом: Русия и Китай са сключили брак по сметка, а не по любов
Снимка: Getty Images

Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че следи визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва "много, много внимателно“. Висши служители в САЩ изразяват загриженост относно всякакви призиви за прекратяване на огъня в Украйна в този момент.

"Едно прекратяване на огъня, обявено точно сега, по същество само ще ратифицира завоеванието на Русия и ще даде на Путин повече време наистина да оборудва и преквалифицира (силите си – бел.ред.) и да възобнови операциите в избрано от него време и място", заяви Джон Кърби - координатор на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации.

Малко преди пристигането на Си в Москва Киев настоя за изтегляне на руските войски от Украйна

Украйна настоява за изтегляне на руските сили от територията ѝ, заяви секретарят на Националния съвет по сигурност и отбрана на странат...

Той каза, че САЩ ще "отхвърлят" всякакви призиви за прекратяване на огъня, които могат да дойдат от срещата между Си и Путин.

Според Кърби отношенията между Русия и Китай са "брак по сметка, а не по любов". "Това са две страни, които нямат кой знае какво доверие помежду си, но намират обща кауза в отблъскването на Запада, в отблъскването на американското лидерство", каза той, цитиран от CNN.

Джон Кърби добави, че САЩ не са видели потвърждение за разговор между Си Дзинпин и президента на Украйна Володимир Зеленски, но насърчават подобна дискусия. По-рано през деня Financial Times писа, че след срещата с Путин китайският лидер може да проведе телефонен разговор с украинския си колега.

"Ако отидеш в Москва и седнете за три дни с президента Путин, за да разберете неговата гледна точка за войната, която той започна и която може да завърши днес, би трябвало да вдигнеш поне телефона, да поговориш с президента Зеленски и да разбереш украинската гледна точка тук", каза координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Путин: Отворени сме за политическо и дипломатическо решение на украинската криза

"Ситуацията в Украйна може да бъде решена по политически и дипломатически път, Москва е готова за това". Това съобщи руският президент ...

Кърби омаловажи пътуването на Путин през уикенда до Мариупол, като отбеляза, че то е "далеч от фронтовата линия на бойните действия" в Украйна.

"Това беше удобен повод за него да отиде преди посещението на Си, за да покаже, че все още е главнокомандващ, че все още командва и че неговите военни все още имат окупирана територия в Украйна. Няма никакво съмнение, че той може да се убеди - или ние се надяваме, че ще се убеди - колко зле се справят неговите военни там, където действително се водят боеве", заяви Кърби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка