Чайлдфри: Има ли щастие без деца?

15250
Чайлдфри: Има ли щастие без деца?
Снимка: iStock/Guliver

Независимо от критиката, хората, решили да нямат деца по свой избор или т. нар."чайлдфри" (бел. ред. от англ. childfree), все по-ясно говорят за избора си, пише  Le Figaro.

"Ще съжаляваш за това", "Ще остарееш самотна", "Прекалено голям егоист си"... дори през 2020 година отказът от това да имаш дете остава труден избор, особено за жените, които са заставени да се оправдават за нежеланието си да станат майки, което било в разрез с природните планове. Според Мона Шалле, автор на  книгата "Вещици - непобедимата сила на жените" (изд.La Découverte, 2018) жените, които не искат да имат деца са съвременното олицетворение на вещиците: те плашат, защото се освобождават от социалните норми, от патриархата, и до сега ги подозират в неприязън към децата.

Опасният мит за щастието от майчинството

Смята се, че майчинството е не само предназначението на всяка жена, но и щастие за нея. Израелският изследовател Орна Донат в своя труд...

Също, както преди векове за вещиците са разказвали, че събота нощем горят новородени. Във Франция нивото на доброволното безплодие остава ниско и почти не се променя през последните 30 години - 6,3% от мъжете и 4,3% от жените нямат деца и не желаят да имат (сп. Population&Society, 2014). Но "чайлдфри" искат останалите да уважават техния избор и да престанат да ги сочат с пръст. през последните години се появи нова категория т. нар. ginks (бел. ред. от англ. Green Inclinated No Kids). Хората в нея отказват да имат деца по екологични причини, за да не се пренаселва Земята и да не се изтощават нейните ресурси. 

"Екологичният аргумент позволява на жените, които не са майки да намерят положителна причина, тъй като често се чувстват много самотни в избора си, докато майките по естествен път получават достъп до няколко кръга, като детски градини, училища, семейни празници, отбелязва клиничният психотерапевт и автор на книгата "Живот без дете, щастието е възможно" (издателство De Boeck, 2018)."

Виждам две особени категории жени "чайлдфри". Тези, които са се реализирали в съюз - било то с мъж или в работата, където детето е страничен елемент - това са великите любовници, увлечените изследователки или представителки на творчески професии, които "износват" своите произведения. Това са онези, които разцъфват, занимавайки се с дадена дейност: бизнес жени, журналистки, тези, които се интересуват от околния свят и винаги са в движение", коментира психологът Едит Вале.

Да си бездетен това означава да имаш други приоритети, да имаш желание да останеш свободен... Това са основните мотиви, които са по-важни от финансовите съображения или причини, свързани със здравето.Струва си да се постави под съмнение тенденцията да се осъжда този избор, вместо да се уважава, дори ако не сме в състояние да го разберем. Може би някои майки изпитват чувство на завист към жените, които са направили този избор, който самите те не са могли да направят.

НОИ изплаща обезщетенията на майките на 1 август

Националният осигурителен институт ще изплати дължимите обезщетения за бременност и раждане и отглеждане на малко дете за месец юли 201...

Чайлдфри са първооткривателки в този смисъл,че вървят по неотъпкана пътека и се стремят да придадат друг смисъл на живота си. Да направиш живота си плодотворен без помощта на майчинството е възможно, казва още Вале.

До колко е опасен митът за майчинството може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари